Mit mond a Kocka Rubik Ernőnek?


„Utálok írni. Erre most tessék, könyvet írok!” – olvashatjuk Rubik Ernő most megjelent könyvében. A bemutatón az is kiderült, hogy A mi kockánk sajátos szerkezetű szöveg, amiben a szerző szabadon forgatja emlékeit, gondolatait a globális Kocka-jelenséggel kapcsolatban, és amiben maga a Kocka is megszólal.


Halmos Ádám, a Libri Kiadó igazgatója beszélget Rubik Ernővel

Régóta várt könyv A mi kockánk, ami a magyar kiadással egyidőben a világ számos pontján, több nyelven is megjelent. A hazai könyvbemutatón Halmos Ádám, a Libri Kiadó igazgatója a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem auditóriumában beszélgetett a tervezővel.

„Nem fejtettem meg a titkát, de megpróbáltam” – mondta Rubik, és a könyvet átlapozva világos, hogy itt valóban nem egyszerű életrajzról – adott esetben tárgyéletrajzról –, hanem feltárásról van szó. Rubik a Kockáról ír, miközben a Kockát faggatja: mi lehet a titka ennek a példátlan tárgynak, ami 1974-es megtervezése óta meghódította a világot?

Rubik és a Kocka története persze átfedésben van egymással, de A mi kockánk több ennek a közös krónikának a feljegyzésénél, és a könyv megjelenése ritka esemény a hazai designkultúrában. Ritka ugyanis, hogy egy tervező ilyen módon lépjen párbeszédbe az általa tervezett tárggyal. Egyszerre Kocka-történetet és Kocka-filozófiát olvashatunk. Rubik emberközpontú designelmélete bomlik ki a lapokon: „A design végső célja nem önmagában a tárgy, hanem a használatban lévő tárgy, vagyis a design minősége csak a tárgy és használója interakciójában mérhető.” Rubik számára a design valami, ami kapcsolatot teremt, és kreatív átmenetet képez az ember, a technológia, a tudomány és a művészet között.

A könyvvel nemcsak a Bűvös Kocka több millió játékosa, de a designelméleti szakirodalom is gazdagodik, miközben az is figyelemre méltó, ahogyan a Kockán keresztül próbálja megoldani Rubik önmagát, és a tárgy beszélni kezd a tervezőhöz.

// /

Szerző: designisso