Új installációval és üvegmintákkal frissítették fel a Liszt Ferenc Repülőtér belső terét


A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér újonnan átadott utasmólója régóta várt már egy designszempontú felülvizsgálatra. Sok esetben az utasmóló esztétikai összképe jelenti az első benyomást, amivel a hozzánk látogatók találkoznak. A belsőépítészeti koncepcióért felelős DVM group az S39 Hybrid Design stúdiót kérte fel az épületegységeket összekötő folyosó bejárata fölött elhelyezett fali acéllemez-installáció és a terminálokat egymástól elválasztó üvegkorlátok mintázatának megtervezésére.


A koncepció kialakítását a hazai turizmus emblematikus elemei: a víz, a Duna, a Balaton és a gyógyfürdők inspirálták. Az S39 ezt ötvözte a repülés élményét megidéző grafikus elemekkel; így jött létre az installációt és a mintákat meghatározó hullámzó vizuális készlet.

LIGHTWAVE INSTALLÁCIÓ

Az épületegységeket összekötő folyosó egy mozgólépcsőn közelíthető meg. A lépcsővel szemben, a folyosó bejárata fölött helyezkedik el a vékony fémlemezekből kialakított LIGHTWAVE installáció. A hullámos acéllemezeket természetes és mesterséges fény is éri, amivel folyamatos fényjátéknak ad teret. Az installáció a vízfelszínen tükröződő napfényt idézi: a térbeli felület fémlemezei között olyan tükröződések jönnek létre, melyek a vízhullámok és a fény vizuális játékára emlékeztetnek. A fényhatás dinamizmusát a folyosón, majd a mozgólépcsőn való haladás is változatossá teszi azáltal, hogy az utazó mindig más szögből látja az acéllemezeket. Egyes pontokon olyan érzetet kelt a felület, mint amikor az utas a repülőgép ablakán kitekintve, felülről látja a folyók, tavak vízfelületét. Távoli nézőpontból egy papírrepülő képe is feltűnik. A LIGHTWAVE sosem mutatja ugyanazt az arcát, így akárhányszor halad el alatta az utazó, mindig az újdonság erejével hat rá a látvány.

A tervezők a design kialakítása mellett a kivitelezhetőség és az installálás optimalizálását is szem előtt tartották. Ilyen módon a 30 m² területű designelem technológiailag is jól kezelhető, az acéllemezek hullámformában történő elhelyezése az installáció stabilitását is biztosítja. Súlya olyan kicsi, hogy a gipszkartonfal tartószerkezetére biztonsággal felhelyezhető.

FÓLIATERV

A várók üvegkorlátjainak fóliaterv-koncepciója szintén a vizes tematikára reflektál. Inspirációul a vízbe dobott kavicsok által keltett koncentrikus körök fodrozódása szolgált. A minta a terminál teljes hosszában, a szivárvány minden színében megjelenik. A technológiából és a minta kiosztásából adódóan a színek átmenete egyenletes. Az üveg transzparenciája hozzásegít ehhez a hatáshoz, így a színek még inkább egymásba olvadnak. Az egyes színek az adott beléptető kapukat egyértelműen elkülönítik egymástól. A S39 Hybrid Design a mintázat gyártmányterveinek elkészítésére, illetve a kivitelezésre kapott felkérést. Az elkészült korlát a terminál „skandináv” fafelületeiből és a szürke különböző árnyalataiból álló letisztult világát tölti meg színekkel.

// /

Fotók: Ludmann Dániel