Animációs tájak a falon –What the Rug


A tájképfestészet hagyományaiból merített, de absztrakcióba hajló formákkal komponálta meg Lovrity Anna Katalin szokatlan faliszőnyegeit. A What the Rug kollekció a digitális és a hagyományos tervezői területeket ötvözi, ráadásul az alkotó animációs filmjeiből ismert hátterek, színek és formanyelv köszön vissza a szőtteseken. Sziklás tájakat, áramló folyókat, vízesést, tengerpartot látunk, mintha csak Lovrity Anna Katalin egyik történetének hátterei bomlanának ki előttünk.


Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs filmjével vált ismertté. 2017 és 2018 között fesztiválról fesztiválra zsebelte be az elismeréseket. Idén pedig új, formabontó területre tévedt: a filmjeiből ismert vizuális nyelvet emelte át a fizikai térbe. Ráadásul ezzel egy hagyományőrző műfaj korszerűsítésére vállalkozott: a tradicionális falikárpitot gondolta újra friss minták segítségével.

Sajátos stílusjegyei visszatükröződnek szőtteseiben, formavilága és színhasználata emlékeztet a kortárs animáció jellegzetességeire. A szövés mint művészeti tevékenység kevés figyelmet kap ma Magyarországon, és egészen apró helyet foglal el a design és az iparművészet területén. Éppen ez jelentette a What the Rug esetében az egyik kihívást.    

A tradicionális szövött minták amellett, hogy geometrikusak, általában ritmikusan ismétlődnek vagy pedig tükröződnek. Izgalmas volt a tervező számára, hogy ezeken a formai hagyományokon továbblépjen, miközben szőtteseit tervezte.

„Noha első pillantásra úgy tűnhet, hogy a tervezett mintákat szögletes mivoltuk miatt egyszerű elkészíteni, a gyakorlatban ezeknek a szabálytalan, nem ismétlődő formáknak a szövése alapos, koncentrált tervezést és számolást igényel. Emellett szem előtt kell tartani a szőttes minőségének az egyenletességét is. Ebben a tudásban és precizitásban rejlik ezeknek a kárpitoknak a különleges és egyedi értéke.” 

A tervezőt sok ideje foglalkoztatta már az otthoni tér kérdése, azok a tárgyak, bútorok, amiket magunk köré választunk, amelyekkel a mindennapjainkban együtt élünk, és amelyek a világról alkotott képünket, gondolkozásmódunkat is tükrözik.

„A fenntartható gondolkozásmód, az újrahasznosítás a mindennapjaim része, így kiemelten fontos volt olyan dolgot létrehozni, ami etikus körülmények között jön létre és minőségi alapanyagok felhasználásával képes sokáig értéket képviselni.” 

A különböző művészeti területek, szakmák ötvözése általában egy olyan kísérlet, ami nemcsak az alkotóknak izgalmas, hanem a befogadó közönség számára is az újdonság erejével hat. Habár Lovarity Annát animációs kisfilmjei által ismerhetjük, jelen munkája kiváló bizonyítéka a szakterületek közötti átjárhatóságnak.

// /

Kata további munkáit honlapján tudjátok megtekinteni: ITT!

Fotók: Telebér Géza

Szerző: Hermann Renáta