Mi vagyunk a város: Budapest kifutó I. rész


Bill Cunningham New York legendás street fashion fotográfusa volt, aki egy biciklire pattanva vette lencsevégre az utcai divat ikonjait. New York mondhatni Billnek öltözködött, és aki szerencsés volt, a New York Times magazin „On the Street” és „Evening hours” című rovatok arca lehetett. Bill munkássága meghatározó volt a street fashion terén, Budapest kifutó cikksorozatunkban pedig – munkássága előtt tisztelegve – szemügyre vesszük a várost egyfajta kulturális antropológiai jelleggel. A valódi stílus az orrunk előtt sétál a közértben, ott várakozik az aluljáróban, vagy a parkban ücsörög egy jó könyvvel!


Caplatok a kávéház mellett, kellemesen hűvös az idő, a szürkeség beköszöntött. Az Irányi utcába fordulva Franciska épp a cigarettáját sodorja. Pár sarokkal arrébb joghallgató volt a nap első részében, most viszont egy merész, ugyanakkor kellemes színfolt a térben. Franciska szerint Budapesten az emberek ki mernek lépni a komfortzónából, vidéken kevésbé – szereti a város embereit, hogy köztük az lehet, aki szeretne lenni.

Egy másik szegletben fekete és fehér pólók tömkelegében találkoztam Emőkével. Színes zaj veszi körül, erősen koncentrál szövegkönyvének soraira. Emőke színésznő, ezért is szereti figyelni az embereket, inspirálódik a város forgatagából, hogy aztán beépítse tapasztalatait a mindennapokba – legyen szó ruháról vagy előadásról.

A Nagyvárad tér aluljárója egyhangú, ingerszegény. Kellemetlen félhomály uralkodik egészen addig, amíg nem futok össze Lilivel. A színek szuperhősnője óvónőnek tanul, amit akár sejthetnék is játékos megjelenéséből. Lili úgy érzi, a mindennap emberei szürkék, egyhangúak – épp ezért hoz színt a monoton hétköznapokba.

Deák Ferenc tér, hétköznap délután, nincs itt semmi látnivaló, gondolhatnánk. A belváros megszokott képét egyik pillanatról a másikra egy érdekes páros töri meg: Kinga és kutyája, Keni. Visszafogott minimalizmus, egy különleges kabát és egy szokatlan megjelenésű barát. Úgy tűnik, Budapest tényleg tele van kreatív energiával – éppen úgy, ahogyan Kinga is, aki formatervezőnek végzett.

// /

Szerző: Versánszky Dalma