Budapest Design Week 2020, avagy konyhamalactól a fair trade ruhákig


A 2020-as év sok szempontból hozott változást az élet körforgásában, többek között erre reflektált idén a Budapest Design Week, ami a körkörös design tematikájára és a világjárvány okozta szokatlan helyzetek megoldására fókuszált.


A körkörös design egy progresszív alkotási mód, ami a mértéktelen tömegfogyasztásból eredő szemétfelhalmozás problémájára világít rá. A fogalom ernyője alatt létrejövő termékek olyan anyagokból születnek, amik önmagukban és előállításukban is környezetbarátak, miután pedig betöltötték elsődleges céljukat, további felhasználásra is alkalmasak. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen példákkal kapcsolódott be a Design Week az említett témakör feltárása során!

EJTECH: Kápolna

A 2020 őszén megnyitott Kápolna co-space és kiállítótér fő célja, hogy teret adjon olyan kreatív projekteknek, ahol a résztvevők egymás tudását kiegészítve alkotnak egy „kölcsönös stratégiai kooperációkra alapuló co-business modell szellemében”. Mindemellett a Kápolna designerek, kreatív szakemberek, valamint képzőművészek csoportját is képviseli, mivel ezek a szereplők egyre fontosabbak lesznek a jövőt meghatározó kooperációs modellek kidolgozásában. Az EJTECH kollektíva mindemellett egy kézmozdulatokkal mozgatható installációval is készült, ezzel buzdítva bekapcsolódásra a jelenlevőket.

KONYHAMALAC

A KONYHAMALAC Rácz Anikó, a Hannabi tervezője által megálmodott Zero Waste konyha koncepciója, ami egy otthoni körforgásos minigazdaság kialakításában segít. Akárcsak az 1926-os frankfurti konyha, ez a koncepció is effektív módon változtathatja meg a megszokott konyhai modellt, teheti sokkal zöldebbé néhány lépésen keresztül. Mivel a zero waste lényege a háztartási szemét minimalizálása, sőt, nullára redukálása, így a KONYHAMALAC is joggal sorolható a zero waste mozgalomhoz – célja a 21. század technológiai vívmányainak felhasználásával egy fenntartható és szemétmentes életmód realizálása.

TOUCH ME NOT

Két terméktervező, Bilau Deau és Sáhó András együttműködéséből született a TOUCH ME NOT márka és üzlet, ahol csak környezetbarát anyagokból készült termékek kaphatók. A tervezés során hangsúlyos számukra az esztétikum és a komfortos anyagválasztás, ökotudatosságuk miatt fontosnak tartják, hogy felső kategóriás, GOTS minősítésű, fair trade biopamuttal dolgozzanak – a Design Week során mutatták be új kollekciójukat.

Vandor Studio

Vándor Krisztina a textiltervező szak elvégzése után gyártásszervezőként helyezkedett el, de mindig is nagy álma volt egy saját stúdió. Ez a terv végül 2020 elején valósult meg, amikor sikerült megnyitnia műhelyét a 12. kerületben. A különböző kis szériás darabok (plédek, párnahuzatok) mellett mosható szalvéták és egyéb textilek is megtalálhatók az üzletben. Krisztina célja a fenntarthatóság és a szövés összeillesztése, amit fair trade módon, környezetbarát keretek között valósít meg.

UNFINISHED

Az olimpiai és paralimpiai csapat hivatalos – japán kultúra ihlette – formaruháit a NUBU tervezi, ehhez kapcsolódnak Forgó Árpád moduláris konstrukciói és geometrikus alapformái. Képzőművészeti munkáira jellemzőek a harsány zöldek és a magas fényű vásznak, amik egyaránt visszaköszönnek az új kollekción. A létrejött ruhadarabok egyszerre innovatívak és hordhatóak, emellett a felhasznált anyagok javarészt újrahasznosított moher gyapjúból és poliészterből készültek. A Budapest Design Week által megrendezett közös kiállításon bemutatták az egyes ruhadarabokat és az összekapcsolódási pontokat.

// /

További projekteket körkörös design témában a Budapest Design Week honlapján találtok!

Szerző: Panda Franciska