Üveg és kép összhangban – Koleszár Stella portfóliója


Koleszár Stella munkásságában a térbeli és sík ábrázolás kapcsolódási pontjait keresi. 2019-ben végzett a MOME üvegtervező képzésén, előtte képi ábrázolással és építészeti síküveggel foglalkozott a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon. Stella művészetének egyik alapkérdése, hogy miként lehet a rajzot plasztikává alakítani, méghozzá az üveg gyönyörű formanyelvi lehetőségein keresztül.


„Az üveg lehetőséget ad a »mindent-megmutatásra«; a legőszintébb és legmakacsabb anyag, amit ismerek, viszont ha eleget tanul az ember, csodás dolgokat lehet közvetíteni ezen a médiumon keresztül – nemcsak gyönyörködtetés céljából, hanem mély lelki tartalmak feltárásával és elmesélésével.”

Akváriumok

Stellának talán első üvegszakos feladatai közé tartozott a két akváriumberendezés megalkotása. Mindkét kifinomult, vízalatti világ üvegtechnikával készült. A buborékszerű változat egy gőtefélének hivatott otthont adni.

„Furcsa, futurisztikus, mesebeli összhatás volt a célom, egy olyan mikroszféra, ahol az axolotl egy elefántcsonttorony-szerű buborékban rejtőzhet el, mivel a benne lévő növények búvóhelyet biztosítanak számára.

A másik akvárium már képzőművészeti irányba mozdul el; mélyebb tartalommal, egy harcoshal jellemzőit magába olvasztva: „a szálas motívum a szabadulást fejezi ki. A harcoshal zordságát és felépítését vetítettem ki az üvegszálakra.”

Torzsapoharak

A tervező egy másik feladatában családjának présházához alkotott üvegpoharakat. A mohácsi présház már 1870 óta a Koleszár család tulajdona, így a paraszti jelleg modern formába ültetése releváns ötletnek bizonyult. A poharak hutában készültek.

„A pohár talpát elhagytam, a szárat megvastagítottam, így egyfajta „torzsapohár” jött így létre. A tartása közvetlenebb és nem feszengő.”

Agylámpák

Ez a lámpasorozat Stella végzős évében született, szintén hutában, üvegfújással. A koncepció alapjául a popkultúra, a képregények és az ikonikus tárgyak világa szolgált. Az opál, átlátszó és opalin darabok az ötlet felvillanását szimbolizálják, mely pillanat a tervezői gondolkodás során különösen felemelő.

Égbekiáltók

A tervező még egyetem alatt kezdett el a fej témájával foglalkozni, és ez Égbekiáltók sorozatában is megjelenik. Profil nézetű ábrázolásban kísérhetünk végig egy folyamatot, melyet maga az üveg tesz átláthatóvá. A plasztikák mélyreható üzenetet hordoznak: „a cím a bűn felismerésének folyamatára utal, három lelkiállapotot fejez ki egy plasztikán belül: a harmóniából kizökkenés állapotát, a bűn elkövetésének felismerését, és végül az ég felé kiáltást. Az arc folyamatosan az ég felé fordul, közben torzul, szögletessé válik.

Kollázsok

Stella az üvegezés mellett képi ábrázolással is foglalkozik. Kollázsolt munkáiban a rendszertelenség alkot rendszert, és egy teljesen más valóság jön létre. Régi újságfotókból, akvarell festményekből, színes papírokból áll össze minden kompozíció.

„A képekben fellelhetők különböző motívumok: a tűz, amely a megtisztulás szimbóluma, az ablak, amely társadalmi közlések, jelbeszéd színpada. A tájak néhol kedvesen rémisztgetnek, valahol pedig megölelik a Napot.”

Plein air landscape

A kollázsok mellett találkozhatunk Stella kifinomult, érzékeny festményeivel, melyekből az egyik sorozat a Plein air landscape (Szabadban, tájkép) címet kapta. A színek halvány, pasztellszerű, mégis dús, valahogy eleven kavalkádjában különböző tájakat ismerhetünk fel. Nyugodt, ugyanakkor mozgalmas képek ezek.

// /

Koleszár Stella munkásságát érdemes a jövőben is követni Behance és Instagram oldalán.

Szerző: Zsitnyányi Dalma