Arctalan családi fotóalbum – Sulics Anett artbookja a migrénről


Anett egy gyerekkori problémáját örökítette meg alternatív családi albumában, a migrénes fejfájás egy kísérőjelenségét, az aurás migrént választotta témául. Ennek során az általános fejgörcs mellé vizuális tüntetek, látászavari társul, sokszor pedig az emlékek valódi minőségétől is megfosztja elszenvedőit: a fájdalom előbb jelentkezik, mint maga az emlék.


„A munkámat a migrénes fejfájás és a migrénaura vizualitása inspirálta. Gyerekkorom óta fáj a fejem, emiatt már több családi programon sem tudtam részt venni. Néhány éve órákra kimaradtam nővérem esküvőjéből. A projekttel azt szerettem volna kifejezni, hogy az évek során milyen sok dologtól szigetelt el a fájdalom.”

A gyötrelmek által megidézett Memento c. kiadvány egy olyan képi világot nyújt, amit nem csupán migrénesként tudunk átélni és megérteni. A projekt témaválasztás szempontjából személyes, amit a családi fényképek csak erősítenek, ezzel szemben az arcok – és ezzel együtt a mimikák – hiánya valamiféle általános abszurditást eredményez.

„Fontos volt számomra, hogy amikor a fotókról eltüntettem az arcokat, azt ne digitális eszközökkel tegyem. A fizikai fájdalmat, fizikailag akartam megjeleníteni a képeken, ezért hagyományos anyagokkal oldottam fel a fotókat.”

A belívek érzékenységével szemben a borítóról inkább a téma komolysága köszön vissza. Anett elmondása szerint arra törekedett, hogy már első ránézésből egyértelmű legyen, a kiadvány egy súlyos témát boncolgat, amiben rengeteg ember, a lakosság 10%-a közvetlenül érintett.

// /

A tervek a MOME Tervezőgrafika MA szakán születtek Kurzusvezető tanárok: Balla Dóra, Gryllus Ábris, Ulrich Sára

Szerző: Kupics Zsófia