„Remek a játék, csak komolyan kellene vennünk egy percig”


A rasszizmus és az intolerancia felelős a múltban megtörtént és napjainkban is visszatérő számos emberi tragédiáért – háborúkért, jogtalan bírósági meghurcoltatásokért, kisebbségek diszkriminációjáért. A hátrányos megkülönböztetés, legyen az egy adott személy korával, nemével, fogyatékosságával, etnikai, faji hovatartozásával, vallásával vagy szexuális beállítottságával szembeni megnyilvánulás, bárhol tetten érhető: az utcán, munkahelyünkön a boltban vagy akár az iskolákban. Kocsis Andris Ébresztő kártyáival egy társadalmi érzékenyítő társasjáték létrehozása volt a cél.


Az Ébresztő keretei közt megtapasztalhatjuk, milyen érzés különböző kisebbségek bőrébe bújni, és bemutatja, milyen abszurd, unfair módon kerülünk hátrányba az életben, így a játékban is. Alapvető segítséget jelentett Andris számára Simon Andrea egyetemi kurzusa, ahol ki tudta élezni figyelmét a különböző diszkriminált csoportokra. További inspirációt nyújtott a tervezés és gondolkodás korai szakaszában az UNO játék mechanizmusa és egy német kártya, a Halt mal kurz.

„Elalszol. Álmodban fiatal felnőttként találod magad egy 21. századi kelet-európai diktatúrában.”

Az UNO-hoz hasonlóan körönként lehet rakni színre színt, jelre jelet. A játéknak akkor van vége, amikor valakinek elfogy minden kártyája – azaz felébred. Minden kártyának van valamilyen akciója, amit kijátszás esetén végre kell hajtani. Például, ha jön az „Ellenőr”, akkor mindenkinek fel kell állnia, a Kocsmában pedig elosztogathatod a kártyáidat a többiek között. Vannak karakterkártyák, amelyek befolyásolják a játékosok cselekvéseit pozitív vagy negatív irányba. A „Politikus” karakterkártyával bármilyen kártyát lehet rakni, az „Allergiás” kártyával viszont csak egyfélét. Vannak összekapcsolódások a játékos között, mindig van valaki, aki nyílt lapokkal játszik, és sok más apró részlet is bekerült az Ébresztőbe, ami izgalmassá teszi a játékot. Egyes kártyák kifejezetten a különböző kisebbségek vagy marginalizált csoportok hátrányos megkülönböztetését szemléltetik; nem direkt, de nagyon érzékletes módon. A „rasszizmus” kártyával mindenkinek húznia kell egy lapot, akinek más színű a szeme, mint annak, aki a lapot rakta. A „szexizmus” kártyával az alapján kell felhúzniuk a játékosoknak kártyát, hogy páros vagy páratlan az életkoruk. Gondolatébresztő – ez volt a cél.

„Vannak mások is, ők is álmodnak.”

„A szörnyekkel megpakolt vérnarancs színű rémálmok és a pihe-puha báránykákkal tarkított rózsaszín édes álmok véletlenszerűen váltják egymást. A mindennapok ingerei, az emberek, és a legfurcsább gondolatok túlszaturálva pörögnek előtted. Egyik pillanatban egy kocsmában találod magad, ahol meghívsz mindenkit egy körre. Később egy politikus próbál visszaélni a hatalmával veled szemben. Megint máskor nácikat kell hajkurásznod, aztán később meg kikiáltják a kommunizmust. Szembesülsz olyan előítéletekkel, amilyenekkel nem is gondoltad volna, hogy valaha szembesülni fogsz, majd végül inkább a láncdohányzásba és a nihilbe menekülsz. Majd amilyen gyorsan kezdődött, olyan hamar vége is lesz, amint valaki felébred. Az álomképek kifakulnak, a gondolatok megmaradnak” – írta a koncepcióval kapcsolatban a tervező.

A játék vizualitását illetően Andris korábbi munkái és stílusa mutatkozik meg; nonfiguratív elemeket látunk apró jelentésekkel felruházva. Szörnyek és bárányok jelennek meg, a rózsaszín az édes álmot, a narancssárga pedig a legrosszabb rémálmot jelképezi. Ezen kívül fontos volt számára, hogy az emberábrázolások, még ha csak sziluettek is, különböző testfelépítést, nemet, kort kapjanak. Ennek ötletét a bécsi utcalámpák adták.

A karantén időszak nehezítette a tesztelési folyamatokat, de így is remek visszajelzések érkeztek a nem régóta megrendelhető játékról. Sokan várják már, hogy a korlátozások engedjék végre az összejöveteleket, így akár közös játékokat szervezhessenek.

// /

Kocsis Andris a MOME média design szakos hallgatója. Instagramját ITT éritek el.

A kártyát megrendelhetitek az ebreszto.wobe.hu oldalon, illetve kapható már az ISBN könyvesboltban is.

Szerző: Tassy Fanni