Lebegés az anyaméh biztonságában – Riederauer Dóra hintafoteljei


A privát terek jelentősége végigkísérik életünket – az anyaméhtől, a bunker építésen át, az első saját lakásig –, keressük azt az otthont, ahová bármikor elbújhatunk. Riederauer Dóra hintái egy ilyen menedéket nyújtanak a térben.


Dóra amszterdami tanulmányai során a gyermekkori térhasználati szokásokat és azok pszichológiáját kutatta, később a felnőttkori értelmezésükkel kezdett el foglalkozni. Mire emlékszik az ember az anyaméhben történő lebegésből? Tudatalattink milyen kapcsolatban áll a mai térbeli szokásainkkal? Miközben ezek a kérdések foglalkoztatták, létrejött a BABA Swings koncepciója. A bárányfelhőkhöz hasonlítható hinták nem csak formájukban utalnak a lebegésre, de anyaguk is egy meditatív állapotot idéznek elő.

„Édesanyám a gyapjú terápiás hatásait tanulmányozta autista és Down-szindrómás gyerekeknek tartott workshopokon. Mivel az eredmények előremutatóak voltak – növekedett koncentráció, megnyugtató asszociációk –, biztos voltam benne, hogy a design területén is fel szeretném használni.”

Az utóbbi időben az otthon szerepe megváltozott, nem csak időben, de térben is kihívást jelent elválasztani a pihenést a munkától. Habár a hinták szemet gyönyörködtetőek, ennél azért többről van szó: a gyapjú terápiás jellegének köszönhetően testünknek és a lelkünknek is megkönnyebbülést nyújtanak egy hosszú, dolgos nap után.

// /

További képeket ITT találtok a BABA Swings hintákról

Fotó: Földi Ádám

A tervező a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média design MA szakos hallgatója

Szerző: Sterczer Antónia