Bemutatkozik a Más Művésztelep, avagy mit csinál egy független szakmai közösségi hálózat?


Önmagukban sem könnyen értelmezhető szavak, pláne így együtt: független-szakmai-közösségi-hálózat. Amennyire kacifántos, annyira szükségszerű – mint az kiderül a „manifesztumból”. A Más Művésztelep 12 fiatal társulása, akik egyaránt a kreatívipar szereplői, grafikusok, formatervezők vagy éppen elméleti szakemberek, mégiscsak más perspektívából látnak rá ugyanarra. Például az ágazatot érintő problémákra. Első bemutatkozó konferenciájuk április másodikán lesz, ennek apropójából mutatjuk be a „művésztelep” tagjait.


Habár a kreatívipar mindenkinek jelent valamit, még sincs pontosan definiálva. A definíciók kis túlzással országonként változnak, ebből is sejthetjük, hogy a kreatívipar nem egy egzakt, önmagában létező valami. Csak társadalommal, gazdasággal, politikával, lokális sajátságokkal együtt. Mindezek összességétől függ, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük az iparág résztvevőnek.

„Azért alapultunk, hogy a a kreatívipar régóta észlelhető problémáira megoldási útvonalakat találjunk. Egyfelől szeretnénk olyan platformot biztosítani, amivel segítjük az egyetemek képzését, az ott történő munka megértését a felvételizőknek, másfelől a Másmű egy mentorprogram és előadás-sorozat is. Később szeretnénk létrehozni egy projekt- és vállalkozástámogató szakmai szervezetet.”

Első nyilvános eseményükön az alapítók mesélnek az általuk érzékelt problémákról, megosztják tapasztalataikat többek között arról, hogy milyen egy fiatal tervező pályaképe, milyenek a hazai viszonyok, nem utolsósorban, hogy miért jött létre egy ilyen szakirányokon átívelő kreatív közösség,

Rajcsányi Edit (textiltervezés)

„Régi álmom vált valóra, azzal, hogy megalapítottam a Másműt, hiszen számomra az alkotás, a gondolkodás és önmagában a művészet közösségi élményeken keresztül a legélvezetesebb.”

Kertész Kata (grafika)

„Tervezőként részt vettem a MOME Movementben, mely a szociális design területén adott hasznos tapasztalatokat, és hangsúlyozta számomra a kooperáció, csapatmunka és kommunikáció fontosságát.”

Krusinszky Kitti (építőművészet)

„Azért csatlakoztam a Másműhöz, hogy tapasztalatommal segítsem a mostani felvételizők helyzetét.”

Buza Zsófia (média design)

„Magamon is megfigyeltem, hogy a folyamatos alkotáshoz a folyamatos tanulás, megújulás vezet. Ezt szeretném továbbadni, hogy legyen vágy a fejlődésre, ezáltal egyre teljesebb személy válhasson mindenkiből.”

Varga Domonkos (fotográfia)

„Azért jelentkeztem a Másműbe, hogy átadjam nemzetközi tapasztalataimat, miközben az alkotói élet minden szépsége mellett a kihívásokról és lehetőségekről is meséljek.”

Pitenyák Boglárka (textiltervezés)

„A Másmű egy régi álmom, hogy létrehozhassak, és részese legyek egy alkotó, kreatív közösségnek. Szeretek új embereket megismerni, inspiráló beszélgetéseket folytatni. Velem a divat-és textiltervezés mentorprogramban találkozhattok, illetve a szövet, divat-és kiegészítő tervezéssel kapcsolatos előadásokon.”

Mezei Réka Sára (formatervezés, grafika)

„A Másmű számomra a közösségi munkát, transzdiszciplináris kollaborációt jelent.”

Zimonyi Gwendolin (textiltervezés)

„A podcastok, kerekasztal beszélgetések és más jövőbeli terveink mind egy olyan közösséget fognak összekovácsolni, ami a lehető legjobb hatással lesz a közös munkára és fejlődésre.”

Szabó Juli (média design)

„Tapasztalunk egy olyan jelenséget, miszerint a szakok el vannak szigetelve egymástól. Mi ezt a falat is le szeretnénk bontani.”

Ábrányi Luca (Animáció)

„Érdeklődési témám az ember és a természet összefonódása, vagy épp leküzdhetetlen ellentéte köré szerveződik.”

Földházi Gyula (designelmélet)

„Mindig fontosnak tartottam a közösséget és a design társadalomformáló és kapcsolatépítő erejét. Az előadások mellett az elméleti és a prezentációs felkészítő órákon találkozhattok velem.”

Virágh Ádám (animáció)

„Főként a rajzi animáció, annak technikai és kivitelezési aspektusai köré szervezem tanulmányaimat, lehetőség szerint csoportos együttműködés formájában.”

// /

A Másmű bemutatkozó eseménye 2021. április 2-án lesz 19:00-kor, a virtuális beszélgetést INNEN éritek el!

Szerző: designisso