A hanggá vált szín – Zajácz Petra Ecotone projektje


Az ökoton kifejezés két biológiai társulás keveredését jelenti, akárcsak Zajácz Petra kiadványa esetében, ami szintén egy sajátságos határterületen mozog. Az Ecotone koncepciójában viszont nem környezeti, hanem szinesztézián alapuló változás történik: több médium ötvözésével állítja párhuzamba a kép és hang, a grafika és zene síkjait.


Az auditív érzékelés sokkal alacsonyabb frekvenciatartományban mozog, mint a vizuálisan észlelt kép, például a fény. Egy szűk keresztmetszet azért létezik, ahol a szín megfeleltethető hangnak, mivel a hangok és a színek mégiscsak egy alapvető tulajdonságon, a rezgésen osztoznak.

„Olyan területeket kerestem a vizsgálható spektrumon belül, amik a képeket tükrözve, nyugodt és harmonikus hangokat adnak vissza a felhasznált színekből.”

A színeknek rendkívül sok pszichológiai, tudományos vagy akár szimbolikus értelmezése fellelhető, viszont hanggá konvertálva más impulzusokat válthatnak ki. A piros színárnyalatai például túlnyomóan a dühvel vagy az indulattal vannak párosítva, ehhez képest az Ecotone metamorfózisában az egyik legharmonikusabb hangot jelentik.

„Érdekes megfigyelni, hogy egy sárga, piros, rózsaszín és zöld színekből álló kompozíció mind alacsony rezgésszámmal rendelkezik, ebből következik a harmonikus hangzás. Ha viszont az adott kompozíciót átszínezzük, több kéket használunk, akkor egy kellemetlen, diszharmonikus hanganyagot kapunk.”

„A kottagrafikához és a hangzáshoz egy harmonikus és organikus képet társítottam. Picabia hangfestményei és más hangokat vizualizáló tudományos ábrák juttatták eszembe a virágrendezést, mint vizuális megjelenést.”

A növényeken alapuló notáció végeredménye egy sokszínű kiadvány, amely több médium ötvözésével láthatóvá teszi a képi és auditív érzékelés közötti szakadékot, zenében lényegíti át a színeket – túlzás nélkül nevezhetjük innovatív tervezői megoldásnak.

// /

Petrát az Instagramon INNEN éritek el

A kiadvány a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tervezőgrafika MA szakán készült

Kurzusvezető tanárok: Balla Dóra, Ulrich Sára

Zene: Dennis Michael Khieffer Beviz (Griff Art Center)

Szerző: Fülöp Szabolcs