Idén is várják a pályázatokat a Magyar Formatervezési Díjra


A hagyományokhoz híven 2021-ben is meghirdették a Magyar Formatervezési Díj pályázatát; a jelentkezéseket április 30-ig várják.


Magyarország legrangosabb designpályázatát 42. alkalommal hirdeti meg közösen a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a Magyar Formatervezési Tanáccsal. Az elmúlt években a design fogalma, eszköztára egyre szélesebb körben beépült a hazai vállalkozások és intézmények mindennapi munkájába. Ennek a folyamatnak az erősítésére, a design céltudatos, eredményes használatának ösztönzésére alapították meg a Magyar Formatervezési Díjat.

A díj a kiemelkedő színvonalú formatervezői teljesítmény elismerését, a hazai formatervezés alkalmazásának ösztönzését hivatott szolgálni, a pályázatokat pedig termék, vizuális kommunikáció, illetve terv és diákmunka kategóriákban nyújthatják be a jelentkezők.

Tervezők, gyártók, kereskedők, forgalmazók és megrendelők egyaránt pályázhatnak; jelentkezni az elmúlt három évben létrehozott termékekkel, szolgáltatásokkal lehet.

A rangos szakemberekből álló bírálóbizottság a pályázatokat két fordulóban, olyan értékelési szempontok mentén méri össze, mint a formai minőség, újszerűség és eredetiség, felhasználó központú kialakítás, piaci versenyképesség vagy épp a fenntarthatóság szempontrendszerének való megfelelés.

„A hazai ipar számára nem csupán az innovativitás fontos a versenyképesség fenntartásához és növeléséhez, hanem a designszemlélet is, amely nagyban segítheti az adott termékek és szolgáltatások használhatóságát, működésük könnyebb megértését” – emelte ki Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.

A zsűri tagjai: Árkossy Tamás (okl. faipari mérnök, címzetes egyetemi docens, tulajdonos, ügyvezető, Árkossy Bútor), Gaszt Attila (ügyvezető igazgató, GIA Form Kft.), Hefkó Mihály DLA (Ferenczy Noémi és Ybl Miklós-díjas belsőépítész, címzetes főiskolai tanár, Budapesti Metropolitan Egyetem, a Magyar Művészeti Akadémia tagja), Kecskés Orsolya (ötvösművész, ékszertervező, alapító tag Ékszerek Éjszakája Budapest és EightDays Design), Koós Pál habil. (Ferenczy Noémi-díjas formatervező, egyetemi tanár, oktatási rektorhelyettes, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Formatervezési Tanács elnökhelyettese), Dr. Lógó Emma (ergonómus, egyetemi adjunktus, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), Marcell Tamás DLA (tervezőgrafikus, egyetemi docens, BA szakvezető, szakfelelős Moholy-Nagy Művészeti Egyetem), Sütő Erika (Magyar Formatervezési-díjas szilikátipari tervező, ékszertervező, Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület).  A díjazott munkák alkotói oklevélben és pénzjutalomban részesülnek. A díjátadásra ősszel kerül sor a Design Week programsorozat keretében.

A szervezők a pályázatokat elektronikus úton, 2021. április 30-a éjfélig várják az alábbi e-mail címre küldve: mfd@hipo.gov.hu.

További információk a jelentkezéssel kapcsolatban: ITT!

// /

Forrás: sajtóközlemény