„Egy nap mind együtt fogunk ünnepelni” – Szigligeti Balázs fotósorozatai


Míg a legtöbb fotós először fényképezni kezd, és csak utána ismerkedik meg a Photoshop rejtelmeivel, Szigligeti Balázzsal ez fordítva történt. Már tízévesen foglalkoztatta a digitális utómunka. Rajzolni is szeretett, és semmi kedve nem volt a dolgokat valósághűen ábrázolni. Cikkünkben négy témakörön keresztül mutatjuk be munkája sokszínűségét a divatfotótól a szociofotón át a cukormázas szürrealizmusig.


A valóság átértelmezése azt követően is központi szerepet játszott nála, hogy megismerkedett a fényképezéssel, ezen belül is a divatfotózással, majd felvették a MOME fotográfia szakára. Az elmúlt három évben rengeteg inspiráció érte, több műfajban is sikerült kiteljesednie. „Hálás vagyok az életnek, hogy ennyi zseniális, kreatív elme vesz körül. Ez a világ legszexibb dolga” – mondta az egyetemi élményeivel kapcsolatban.

Divatfotók

Golden Lips (2019)

Balázs a kezdetektől fogva otthonosan mozgott a divatfotó világában; már tizenhat évesen modellügynökségeknek fényképezett. Golden Lips című sorozata rámutat a divatipar által generált társadalmi nyomásra, amely kikényszeríti, hogy kortól és nemtől függetlenül alávessük magunkat a szépség és a fiatalság kultuszának. Sorozatában olyan nők életét vizsgálja, akik rendkívüli módon viszonyulnak testük változásához.

Laciék (2019)

Hogy kimozduljon a divatfotózás által nyújtott komfortzónából, „Laciék” című sorozatában olyan emberek ábrázolására törekedett, akiknek teljesen más problémákkal kell megküzdeniük, mint korábbi alanyainak. Egy Dunaharasztin élő házaspár hétköznapjait, kettejük kapcsolatát dokumentálja. A divatfotók sokszor felszínes világa után ezeknél a képeknél Balázs a nyers valóságot ábrázolja. Az a környezet, amelynek vad gesztusaival a pár is részévé válik, ellentéte annak a fényűző világnak, amivel Balázs korábbi anyagaiban találkozhattunk. Ebbe, a tőle viszonylag távol álló műfajba is sikerült beemelnie saját stílusát, azt a fajta valóságtól történő elrugaszkodást, amely ezekre a képekre pont brutális őszinteségük miatt válik jellemzővé.

One day we will all celebrate together (2020)

„Ez a sorozatom a lelkem egy szeletetét fogalmazza meg. Egy tortákkal teli világot, amiben vizualizálom azt az eufórikus érzést, ami bennem létezik” – Balázs ebben az anyagban egy saját édenkert megteremtésével kísérletezik, ahol minden és mindenki ünnepelt. Az eufórikus életérzés megjelenítéséhez fontosnak tartotta a gyermeki önfeledtség felidézését, amit leginkább a születésnapokhoz tud kapcsolni. Elmondása szerint már az elején egyértelmű volt, hogy a torták fontos szerepet fognak kapni sorozatában: „Számomra a tortákban van egyfajta életöröm. Azért készülnek, hogy másokat boldoggá tegyünk velük, és az életet ünnepeljük.”

Fotósként kimondottan nehéz feladat különböző műfajokban alkotni úgy, hogy végig felismerhető legyen a munkákon egyfajta alkotói kézjegy –Szigligeti Balázsnak ez újra és újra sikerül. Reméljük, hogy egyszer véget ér a járvány, és végre tényleg mind együtt fogunk ünnepelni. Addig is, nézegessétek Balázs Instagramját, és kövessétek figyelemmel a május 17-ei online kipakoláson.

// /

Szigligeti Balázs a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia BA szakos hallgatója. A “Golden Lips” és a “Laciék” sorozat témavezetője Máté Gábor, a “One day we will all celebrate together” sorozat témavezetői Fátyol Viola és Szalontai Ábel voltak.

Szerző: Legát Anna Franciska