„Úgy érzem, kezd összeállni” – Interjú Toronyi Péterrel, a Paprikum tervezőjével


A Paprikum története nem ma kezdődött: a különféle fűszerek őrlésére alkalmas eszköz 2012-ben nyerte el a Magyar Formatervezési Díj diák kategóriáját, két évre rá a Forbes hasábjain lehetett olvasni róla. A Paprikum nemcsak megjelenésében, hanem technológiájában is izgalmas, a hétköznapi őrlőpengés megoldásokhoz képest egy csapágygolyó végzi el a munka javát, így paprikától kezdve borsig bármihez használható, nem utolsósorban pedig igazi örök darab. Toronyi Péter, a tervező elmondása szerint a Paprikum időtálló, így generációról generációra örökölhető, akárcsak a régi idők használati tárgyai. Mindezek ellenére az elmúlt években – a kezdeti kiemelt figyelemhez képest – kevésbé volt szem előtt a termék, ezért felkerestük Pétert, hogy meséljen nekünk, hol tart a projekt.


Egy személyes kérdés a legelejére, amit bűn lenne kihagyni… A te konyhádban is van Paprikum?

Igen, bő másfél éve már én is haszonálok Paprikumot. Mindig félretettem magamnak szériadarabokat, majd elajándékoztam a családtagjaimnak. Van, aki szezonálisan használja, kizárólag paprikához karácsonykor, az édesanyám viszont szinte mindenhez.

Úgy láttam, a Paprikumnak már legalább két verziója volt, köztük az első, a menetes típus megtalálható az Iparművészeti Múzeumban is.

Ténylegesen négy verzió volt, a módosításokat a gyártósor kapacitásához kellett igazítanom, így változtattam szériáról szériára. Mindig csak nagyon picit, hogy lássam szintet tud-e lépni. Volt három részből álló, az elején egy kiszórós verzió, de a legkompaktabb verziót adtam a lehető legolcsóbban. Most olyan áron adjuk, amiben a brandépítés költsége is benne van.

Miből adódtak ezek az árváltozások? Az első, limitált darabszámú széria nagyjából húszezer forint volt, a második a duplájára nőtt.

A Paprikum egy prémium, high-end termék, ahhoz pedig, hogy egy fenntartható céggé tudjon válni, egyszerűen nem lehet olcsóbb. Szerencse is, hogy emeltük az árat, hiszen az alapanyagok 40-50%-kal drágultak a Covid miatt.

Az árváltozással a célcsoportot is újrakalibráltátok? A honlapon rájuk professzionális amatőrökként hivatkozol.

Teljesen újra lesz húzva a brand. A „professzionális amatőröknek” sem lesz többé, mivel nem nekik szól már. Aki ilyen terméket vásárol, az nem amatőr – főleg nem professzionális. Ez egy jól csengő szlogen volt, de már nem helytálló. Az elmúlt másfél évben továbbképeztem magam online product designer irányba, így a teljes márka meg fog újulni kommunikációban és online megjelenésben egyaránt.

Az új fejlesztésekkel párhuzamosan szeretnél a formai kialakításon is változtatni?

Nem, az már fix. Lehet, hogy lesznek hasonló termékek, de ezt még nem tudom pontosan, ezen is kísérletezünk. Folyamatosan teszteléseket végzünk, hogy lássuk, milyen dolgokat lehet még kihozni belőle.

Az egyik ilyen továbbfejlesztésed a diplomamunkád, a BARISTUM volt, ennek a tárgynak valamiért mégsem lett akkora sikere.

Próbáltam kávét őrölni a Paprikummal, ami alapvetően működik is, ám nem úgy, mint ahogyan egy rendes kávéőrlő teszi. Egyszerre csinál finom és nagyobb szemcséket is, míg a különböző kávétípusoknál standard szemcseméretűre kell őrölni a kávét. Szerintem a Baristum meg fog valósulni, csak nem abban a formában, ahogyan a diplomamunkánál elterveztem. A technológia működik, lehet hasznosítani más helyzetekben is.

Ha jól tudom, a Paprikum viszonteladói hálózatát már felszámoltátok – ennek mi az oka?

Az egész árképzés történet abban az időben indult, amikor még zöldfülű voltam. Sok tanácsot kaptam, rengeteg mentor és inkubációs programba bekerültem, mindenki azt mondogatta, hogy már így is drága, nem kellene növelni az árát. Sok boltban ott is volt, de az árképzése nehéz helyzetet teremtett, szóval az összes viszonteladót felszámoltuk. Persze vannak olyan csatornák, ahol működőképes lesz az együttműködés, például a reptereken. Mostanában egyébként olyan emberek és cégek vásárolják, akik pont a prémium jellege miatt választják. Nagyon érdekes helyzet kezd körvonalazódni, amiben bíztam, hogy van, de most kezd beigazolódni is.

Nagyjából 10 éve a Hegyvidéknek adott interjúdban azt mondtad, hogy 34 évesen szeretnél biztos életet Magyarországon. Beteljesültek az akkori vágyaid?

Most leszek 34, úgy érzem, kezd összeállni, igen. Sok aspektusú a dolog: maga a Paprikum nem tudott volna továbbélni, ha nem képeztem volna magamat például a digitális kommunikáció területén. Azáltal, hogy formatervezőből digitális terméktervezővé avanzsáltam, már át tudom ültetni a személyes kommunikációt virtuális felületekre. Ez volt a legnagyobb próbatétele a Paprikumnak. Csak személyesen vásárolták, nem tudtam online eladni. Éppen egy olyan áttörés van ebben a folyamatban, ami egy-másfél éven belül felfelé fog ívelni.

// /

A Paprikum Facebook-oldalát INNEN éritek el!

Borítókép: Somnium Studio

Szerző: Zsurbej Jázmin