A női test felszabadítása Kis-Kéry Anna fotóin


A hétköznapok reklámforgatagában nem okoz fennakadást a meztelen test látványa. Autó, kozmetikum, ruha, utazás, alkohol, friss hentesáru – tulajdonképpen bármivel kapcsolatban előbukkanhat egy csupasz… leginkább női test. Pár száz éve még Vénuszok, gráciák és nimfák kiváltsága volt a meztelenség, a női test felszabadítása ugyanakkor nem várt nehézségekbe ütközött – erről mesél Kis-Kéry Anna Szakadatlan szépség c. sorozata.


Tiziano, Courbet vagy éppen Manet – ők voltak a manapság annyira divatos body positivity első aktivistái. Akik először gondoltak arra, hogy lebontják a testhez kötődő dogmákat, és az isteni minőségek helyett profán karaktereket helyeznek a középpontba. Igaz, ennek a gesztusnak a tétje még nem a sokféleség ünneplése volt, hanem az egyszerű szembesítés. Emberek vagyunk szőröstől, bőröstől.

„Az elmúlt évszázadok nyugati kultúrájának közfelfogásában a szépség egyet jelent az egészséges, fiatal test látványával.”

Ha viszont kritikai szemmel nézünk körbe, akkor hamar rájöhetünk, hogy annyira nagy előrelépés mégsem történt Tiziano óta. Amit szívesen látunk, az továbbra is inkább hasonlít Vénuszhoz, mintsem hozzánk, hétköznapi emberekhez. A templomok örökébe lépett bevásárlóközpontok szentképein ugyanúgy mindenki tökéletes – joggal érezhetjük, hogy baj van velünk. Ennek az irracionális feszültségnek a feloldásához jól jönnek az olyan valódi képek, amik szakítanak a kétes értékű hagyományokkal.

„Fontos volt számomra, hogy olyan nőket jelenítsek meg, akik kortól, testalkattól függetlenül azt a véget nem érő szépséget reprezentálják, amely mindannyiunkban ott rejlik.”

A sorozat tehát arra tesz kísérletet, hogy az elmúlt évszázadok képzőművészeti hagyományát gondolja újra, és egy kortalan, erotikus jelleget elhagyó nőábrázolást mutasson be. Annak ellenére, hogy a Szakadatlan szépség mindössze hét képből áll, lehet valamiféle teljességérzésünk, hiszen az összes fotó kicsit másmilyen. Nemcsak a karakterek, hanem a színek, a kompozíciók, a fények és a plánozás tekintetében is. A változatosság pedig tényleg gyönyörködtet.

// /

A mestermunka a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia MA szakán készült, témavezetője Máté Gábor, konzulense Szombat Éva volt

Anna további képeit INNEN éritek el

Szerző: Sipos Máté