Kézműves sodrófától a Corvinus arculatáig – Az idei Formatervezési Díj nyertesei


A korábbi évekhez hasonlóan a Budapest Design Week ezúttal is a Magyar Formatervezési Díjak és a Design Management Díj átadásával vette kezdetét. A programsorozat hívószava – a kollektív változásokra reflektálva – a New Standards lett, többek között erre is kitért megnyitóbeszédében Pomázi Gyula, a Magyar Formatervezési Tanács és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke: Szembetűnő, hogy a kényszerhelyzet hatására nem torpantak meg a fejlesztések, sőt egyre nagyobb arányú a hazai gyártás, és egyre több a saját termékpalettát felvonultató vállalkozás. Cikkünkben ezeknek a sikeres vállalkozásoknak a nyertes termékeit szemlézzük.


Termék kategória

BAYZ AUDIO COUNTERPOINT 2.0

Alkotó: Bay Zoltán | Gyártó: Bay Audio Bt.


Bay Zoltán vállalkozása, több évtizedes műszaki tapasztalattal, kizárólag saját tervezésű hangfalakat kínál. A 2011-ben szabadalmaztatott BRS (Bay Radial Speaker) elnevezésű 360 fokban sugárzó dinamikus magassugárzó extrém sávszélességű rendkívüli impulzusátvitelre képes, sugárzási diagramja pedig még 50 kHz-en is a kört közelíti. A hagyományos hangszórók membránja működése során betörik, ami negatívan befolyásolja a hangminőséget. A BRS esetében ezek a nem kívánt rezonanciák nem rontják a hangzást. A BRS magassugárzóhoz egy mélysugárzó is készült, amelynek megtervezésében a neves SB Acoustics hangszóróit is tervező Frank Nielsen működött közre. A két hangsugárzó gondosan összehangolt párost alkot. A hangzás mellett a berendezések teste is egyedi. A tervezés során a lehető legkisebb saját tömegre, nagy merevségre és a saját rezonanciafrekvenciától mentes kialakításra törekedett a tervező. A BAYZ Audio termékei nagy odafigyeléssel, kézzel és kizárólag megrendelésre készülnek.

TEQ LITE

Alkotó: Borsányi Gábor, Gattyán György, Huszár Viktor Dénes | Gyártó: TEQBALL Kft.


A Teqball egy olyan multifunkcionális sporteszköz, amely megjelenésében egy meghajlított pingpongasztalra emlékeztet. Ez az egyedi megoldás újfajta sportolási formákat tesz lehetővé, hiszen az asztallap görbülete ideális pattanási ívet biztosít a különféle labdajátékok során. A Teq LITE egy tömeggyártással kedvezőbb áron előállítható új termék, de minősége megegyezik korábbi társaiéval. Az asztallap konstrukciójának megalkotásához egy speciális eljárással készülő préselt kompozit anyagot használtak, ezt különleges bordaszerkezet tartja. A felhasznált alapanyag a szilárdulás során nem zsugorodik, hanem tágul, és az anyag révén kialakítható vékonyabb héj tökéletes esztétikai megjelenést eredményez. Az új modell fejlesztése során a legfőbb szempont az volt, hogy az egy sokkal szélesebb felhasználói réteg számára tegye elérhetővé a sportolás örömét. Egyedi kialakításának köszönhetően alkalmas egyéni játékra, de akár hatan is használhatják egyszerre. Kül- és beltéren egyaránt felállítható, helyigénye pedig összecsukva csekély.

TILES

Alkotó: Lakos Dániel | Gyártó: Balaton Bútor


A tervező előszeretettel kísérletezik új technológiai megoldásokkal, ugyanakkor fontos számára az ergonómiai elvárások maximális kielégítése is. Legújabb, a Balaton Bútorgyár felkérésére tervezett Tiles széke izgalmas módon egyesíti a két területet. A bútor kialakítása során a designer az íves formára préselt rétegelt lemez helyett a térbeli forma redukciójára, annak síkokkal való közelítésére törekedett. Egy fából készülő, többszörösen görbült felület létrehozása bonyolult feladat, mivel a hagyományos idompréselt rétegelt lemezek mindössze egyszeresen görbült formák gyártását teszik lehetővé. Ez komoly megkötést jelent az ergonomikus felületek tervezésénél, hiszen az emberi test megtámasztása összetett formákat igényel. A támla és az ülés egymással szöget bezáró rétegeltlemez-fragmentumokból épül fel, melyek élben csatlakoznak egymáshoz. Az illesztéseket lapos csapokkal oldották meg. A bútor gyártása rendkívüli műszaki felkészültséget és szakértelmet igényel. A végeredmény légies, organikus, a prizma keresztmetszetű lábak pedig fokozzák a filigrán hatást.

Diák kategória

itthon.

Alkotó: Szalai Bálint | Egyetem: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem


Az itthon. egy olyan márka, amely a Vajdaság kisipari hagyományaira támaszkodva az ott élő mesteremberek számára kíván új kreatív lehetőségeketkínálni. A projekt keretében a komoly szaktudással rendelkező adai műhelyek és Szalai Bálint designer közösen valósított meg egy helyi alapanyagokból készülő, hagyományos metódusokra épülő, de karakterében nagyon is mai lakáskiegészítő-sorozatot. Ada a ’90-es évekig a térség egyik legjelentősebb kisipari központja volt, de ma már inkább az elvándorlás jellemzi annak ellenére, hogy a megmaradt infrastruktúrában és a helyiek szaktudásában nagy lehetőségek rejlenek. A limitált szériában készülő kollekció különféle tányérokat, tálalókat, vázákat, sodrófákat, illetve egy fonott ülőkét/tárolót tartalmaz. Minden egyes tárgy helyben fellelhető nyersanyagokból: fából, fazekasagyagból, fűzfavesszőből készül fenntartható módszerekkel. A sorozat elemei önálló karakterrel bírnak, magukon viselik készítőjük keze nyomát, az összkép igényes, egységes és nem utolsósorban otthonos.

Terv kategória

ADAMO

Oravecz András (Remion Design Kft.), Németh Ádám (Adamo Hammock Kft.) | Megrendelő: Adamo-Hammock Kft.


Az Adamo-Hammock Kft. 2005 óta forgalmaz csecsemők és kisgyermekek számára készülő saját fejlesztésű lakberendezési tárgyakat. A brand bevezetés előtt álló babahintája mindössze egyetlen ponton rögzített, így szinte bármilyen irányú kilengésre képes. Speciális kialakításának köszönhetően tökéletesen utánozza azokat a mozgásokat, amelyek az anyaméhben érik a babákat. Ezek az ingerek pozitív hatással vannak az idegrendszer fejlődésére, emellett megnyugtató, biztonságot adó emlékeket is idéznek. A rendszer fogyatékossággal élő és koraszülött csecsemők esetében is rendkívül hasznos, hiszen a változatos egyensúlyi ingerek kiegészítik, hatékonyabbá teszik a korai fejlesztést. A hinta kétféleképpen rögzíthető: egy speciális alkatrész segítségével a plafonba fúrva egy rugóval ellátott kötélre függeszthető, de saját állvánnyal is rendelkezik. A hinta kiemelkedő minőségű: fakerete kezeletlen rétegelt lemez, fekvőfelülete puha, mosható 100%-os pamutból készül, és akár három-négy babagenerációt is kiszolgál.

Vizuális kommunikáció

Budapesti Corvinus Egyetem

Alkotó: Balogh Lőrinc, Burus Botond, Nagy István, Serflek Máté (SALT Communications Kft.) | Megrendelő: Budapesti Corvinus Egyetem


Magyarország piacvezető gazdasági-üzleti egyetemének célja, hogy rövid időn belül Közép-Európa meghatározó, nemzetközileg is elismert intézményévé váljon. Ehhez az új narratívához új arculat is társul, amelynek központi eleme a csőrében aranygyűrűt tartó holló. A kép szimbolikája egyszerre utal a tudás mint kincs megszerzésének vágyára, és idézi fel hazánk egyik legvirágzóbb időszakát, Hunyadi Mátyás korát. Mivel az egyetem több célcsoport felé is aktív, ezért az arculat felépítésekor a tervezők figyelembe vették a hallgatók, az akadémiai és az üzleti élet összetett elvárásait. Az arculat jól illeszkedik a nagy egyetemek vizuális trendjeihez. A kék-arany kombináció letisztult megjelenést eredményez, és egyértelműen definiálja az egyetem oktatási intézmény mivoltát, ugyanakkor a másodlagos arculati elemek és a hozzájuk párosuló színek dinamizmust és lendületet sugároznak. A koncepció erőssége, hogy elemei hivatalos és informális, illetve kereskedelmi célú kommunikációban print és online felületeken egyaránt jól működnek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának megosztott különdíja

CECC 2021

Alkotó: Szilos András, Imrei Boglárka | Megrendelő: Case Solvers Kft.


CECC (Central European Case Competition) Magyarország legnagyobb szabású, globális stratégiai esettanulmányi versenye, amelyen nemzetközi mércével mérve is rangos egyetemek vesznek részt. A kezdeményezés karakteres arculattal rendelkezik, a szervezők egy ehhez illeszkedő, egyedileg tervezett, a verseny szellemiségét és magas színvonalát is megjelenítő prémium minőségű trófeát képzeltek el. Az alkotók a tervezés során a logó jellegzetes betűtípusából és markáns színvilágából indultak ki. A henger alakú díj négy koncentrikus sárgaréz csőből épül fel, a hézagokat fekete műgyanta tölti ki. A csövek felső végeit 45 fokban levágták, és hosszanti irányban kifűrészeltek belőlük egy negyed körcikket. A trófea külső palástjára lézergravírozással a verseny adatai, valamint a szervezők által választott idézetek kerültek. A megjelenésükben visszafogott, ugyanakkor elegáns díjtárgyak a tervezők saját műhelyében manufakturális eszközökkel és kézműves technikákkal készültek.

Franciaudvaros bérházak Budapesten

Alkotó: Mártonffy Melinda, Bárdy Anna, Schmal Fülöp | Megrendelő: Artem Books Kft.


Mártonffy Melinda frissen alapított kiadója együttműködésre törekszik fiatal és tehetséges designerekkel és művészekkel. Bemutatkozó kiadványa a budapesti építészet egyik speciális épülettípusát, a franciaudvaros bérházakat mutatja be. A hiánypótló kiadvány egyaránt foglalkozik a speciális bérháztípus kialakulásának történetével, megjelenésének előzményeivel, a budapesti bérházépítészetben betöltött szerepével, tömegalakításaival, alaprajzi rendszereivel és építészeti különlegességeivel, és természetesen az ezeket az épületeket tervező építészekkel is. A könyv törzsanyagát egy hétéves kutatás adja, melynek eredményeit a szerző a nagyközönség számára is érthető, élvezhető formában foglalja össze. A szöveges tartalmat gazdag képanyag (archív felvételek és újonnan készített fotók egyaránt) és látványos grafikai elemek egészítik ki.

Innovációs és Technológiai Minisztérium – Felsőoktatásért, Innovációért és Szakképzésért Felelős Államtitkárság különdíja

BObO

Alkotó: Király Adrienn | Egyetem: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem


A BObO egy olyan bábukkal is kiegészített babaház, amely lehetőséget teremt arra, hogy az óvodás és kisiskolás korosztály szabadon alkothasson történeteket, kifejezhesse gondolatait. A tömör fából és rétegelt lemezből készülő, akár gyerekszobai kisbútorként is használható ház falait színes krétafesték borítja, így azok saját rajzokkal is dekorálhatók. Szintjei a mesékben is rendre megjelenő hármas tagolást követik, a kedves figurák pedig számtalan tulajdonsággal felruházhatók. A koncepció nem csupán a narratív játékot támogatja, de segíti az elvont és szimbolikus fogalmak megértését és az absztrakt gondolkodás fejlődését. Ez a korosztály a világot a szabad játék mellett a mesélésen keresztül képes a legjobban megérteni. Erre az egyik legkiválóbb éslegkreatívabb eszköz a bábozás, amelynek során a gyerekek történeteket találhatnak ki segítve a saját személyes élményeik feldolgozását is. Az így létrejövő fantáziavilágnak izgalmas, vizuálisan igényes, és ami talán még fontosabb, személyre szabható díszlete a BobO.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala különdíja

VOXELTEK FLOW

Alkotó: Bartos Márton, Liszkai Tamás | Megrendelő: Voxeltek Kft.


A járműgyártáshoz kapcsolódó alkatrész-előállítás speciális, kivételes pontosságot igénylő munka. Az egyes alkatrészeket jellemzően kézi eszközökkel ellenőrzik, ezek azonban csupán egy-egy méret vizsgálatára alkalmasak. Használatuk bonyolult, a mért adatok adminisztrációja lassú és nehézkes, hiszen egy-egy munkadarab esetén akár 20-30 méretet is rögzíteni kell. Az újonnan kifejlesztett digitális mérőcellát úgy illesztették a munkafolyamatba, hogy időveszteség nélkül történhessen a minőség ellenőrzése. A szállítószalagba integrált blokkoló állomás a megfelelő ponton megállítja és pozicionálja a munkadarabot. Egy robot megfogja az alkatrészt, egy tisztítóegység segítségével eltávolítja a szennyeződéseket, majd a megfelelő pozícióban behelyezi a mérőcellába, ahol a gyártás ciklusideje alatt elvégzi a szükséges méréseket és kiértékeli az eredményeket. A gép egy másik hitelesített mérőgépen bevizsgált etalonnal kalibrálja magát, és ehhez hasonlítja a gyártott munkadarab méreteit.

Magyar Formatervezési Tanács különdíja

Nornir

Alkotó: Horváth Zsuzsanna


Az op-art ihletésű falióra működési elve újszerű, megjelenésével pedig újraírja az analóg órákkal kapcsolatos megszokott vizuális sémákat. Az óramutatót az alkotó nem különálló egységként, hanem a számlap szerves részeként értelmezi. A hagyományos óramutatók helyett a szerkezet két kerek rétegeltlemez óralapból áll, amelyek koncentrikus U alakú mintázatban vannak kivágva. A minta iránya mutatja az aktuális időt. A belső, nagyobb lemez a perceket, a kisebb, külső az órát mutatja, vagyis a megszokott elrendezéssel ellentétesen, a perc és az óramutató fordítva helyezkedik el. A rendhagyó megoldás egyedi óraház és óramű tervezését is szükségessé tette. A kétmotoros, mikrokontrollerrel szabályozott rendszerben az egyik motor az óramutató, a másik a percmutató lapot forgatja. A festett nyírfa rétegelt lemezből készülő forgó lapok folyamatosan változó dekorelemként hatnak egy enteriőrben, de akár örökösen változó műalkotásként is felfoghatók.

Design Management Díj – 2020

Radnóti Miklós Színház

A Radnóti Színház 2016-ban megújította vizuális arculatát, amivel egy gyökeresen másfajta kommunikációs stratégia alapjait rakta le az intézmény akkori új vezetése. Az arculatváltás célja nem csupán a külső kép esztétikai javítása volt. Az azóta is következetesen és tudatosan zajló fejlesztés mára már kiterjed a színház minden kommunikációs felületére és támogató módon kapcsolódik annak legkülönbözőbb aktivitásaihoz. Külön kiemelendő érték, hogy a vizuális arculat szervesen épül be az intézmény tevékenységi rendszerébe, túllépve a primer kommunikációs feladatán, valódi funkcionális eszközként segíti, sőt egyenrangú társművészeti szerepben egészíti ki a színház kulturális misszióját. Fontos és értékes felismerés és elköteleződés, amit meg is fogalmaz: „Számunkra a design a lehetőség.” A pályamű további kiemelendő értékei a minden elemében magas szintű művészeti érték, a progresszív szellemiség és innovatív szándék következetes jelenléte. Köszönhető ez a felkért különböző karakterű alkotók tevékenységének, ami a tudatos vezetői design thinking koncepciója által teljesedik ki komplex felhasználói élményként. A kommunikációs felületeken megjelenő vizuális elemek önmagukban, önálló alkotásként is magas művészi értéket képviselnek, a legfőbb többlet mégis az a színes, változatos, mégis egy közös cél mentén kibontakozó összkép, mely mára a Radnóti sajátos védjegyévé vált, és azt a kortárs, progresszív gondolkodásmódot közvetíti, ami a tudatos fejlesztésen és az egymást értő, becsülő alkotók együttműködésén alapul.

// /

A Budapest Design Week további programjait INNEN éritek el.

A nyitóképen Szalai Bálint itthon. tárgycsoportjának tablója látható.

Forrás: sajtóközlemény