Muti, mit eszel! – Érzéki képek a Let’s eat fotókiállításról


Látni és érzékelni – ez a két fogalom sokáig szemben állt egymással. Míg a látást az objektív megismerés elsődleges eszközének tekintjük, addig az érzékelés alatt valami szubjektív, személyes, nem racionalizálható benyomást szoktunk érteni. Annak ellenére, hogy mára ez az elgondolás veszített kizárólagosságából, részben talán feloldódott, a fotóművészet mégis nehezen szabadul a látás korlátozó kereteiből. A látás kiemelt szerepének – Arisztotelész óta velünk lévő – dogmája lebontható és lebontandó. Többek között erre törekszik a Capa Központ új, CAPAZINE –LET’S EAT című fotókiállítása.  


Kocsi Olga, Szabó Eszter Ágnes: Ötmásodperces szabály 


A bemutatott anyag egy workshop lenyomata, amely során fotográfusok, képzőművészek, food stylistok és szakszövegírók alkotói csoportokba rendeződve járták körbe az étkezés és a képzőművészet kapcsolatát, az élelem fotográfiai reprezentációjának lehetőségeit és az élelmiszer összetett, különböző ökológiai rendszerekbe beágyazott rituális, kulturális és érzéki dimenzióit.

A kiállítás tehát a vizuális megismerés multiszenzoriális jellegét hangsúlyozza: az étkezés témáját körbejárva megmutatja, hogy milyen elemi, többszintű benyomással képes hatni egy pontosan megkomponált kép. A látás elsődlegessége helyett arra keresi a választ, hogy miképp működik bennünk egyszerre minden érzékünk, hierarchiák nélkül. 

Fajgerné Dudás Andrea, Hodosy Enikő, Matók Zsuzsi: Marigold 

Miképp válik elválaszthatatlanná egymástól az étkezés és a birtoklásvágy? A Marigold sorozat a kapzsi Midász király legendáján keresztül dolgozza fel azt a sokunk számára ismerős érzést, miszerint azt, amit megeszünk, senki nem veheti el tőlünk. Midász kapzsi kívánsága az volt, hogy változzon minden arannyá, amit megérint, nem számolt azonban ennek a telhetetlen kívánságnak végzetes következményeivel. Az anyagban való kielégülés nem hozza el a várva várt beteljesült állapotot: a képeken megjelenő aranyozott tárgyak és alakok súlyos terheket, a materiális világ terheit cipelik, feloldósásra vágynak.

Martók Zsuzsi, Sztrehalet Oxána: Gusztus 

A Gusztus sorozat képei egyszerre aktiválják minden étkezéshez kapcsolódó érzékünket: szagok, állagok, sőt, akár valós ízek képzetét hívják elő. Az alkotók a néző komfortérzetével is játszanak, olyan belső, szinte biológiai folyamatként megélhető érzeteket idéznek elő a vizualitás eszközeivel, melyeknek akarva akaratlan a hatása alá kerülünk. A képekhez rendelt leírás az értelem mellett érzéki szinten is képes kommunikálni, egy nyelven túli univerzális, ízes hangot megütve.

K. Takács Márton, Rostás Bianka: A téma ugyebár a rántotthús” 

Hús és panír olajban kisütve. Mindenki számára értelmezhető, azonban mindenkinek meglehetősen különböző jelentéssel bír, nemcsak meghatározza a magyar ember hétköznapi rituáléit, hanem identitásának szerves részét is képezi. Mi a titka a rántott húsnak? Mi a különbség a nagymama rántott húsa és az étteremben rendelt között? Melyik jobb? A nagyobb mindig jobb?

Kocsi Olga, Szabó Eszter Ágnes: Ötmásodperces szabály – IRMA5SECOND karakterkísérlet 

Kocsi Olga és Szabó Eszter Ágnes munkája a közismert „5 másodperces szabály” földöntúli jellegén keresztül az étkezés egy olyan rituális részével foglalkozik, mellyel mindannyian találkoztunk már. Nevezetesen azzal a helyzettel, amikor földre ejtjük a megenni kívánt ételt, majd igyekszünk azt minél rövidebb időn belül megmenteni. Az urbánus legenda ugyanis úgy tartja, hogy ha 5 másodpercen belül felvesszük a földről az ételt, akkor az még nem lett koszos. Erre ugyan semmi tudományos bizonyíték nem létezik, mégis a legtöbben – viccből vagy komolyan – előszeretettel hivatkozunk rá. Az alkotók elmondása szerint ez az öt másodperc „átmenet lét és nemlét között”, egy olyan, a transzcendenciához kapcsolódó pillanat, mely védőszentért kiállt. Így született meg IRMA5SECOND, mindazok védőszentje, akiknek szükségük van hitük erősítésére ebben a kevéssé földi, sorsdöntő pillanatban.

// /

Az egyéves munka összefoglalójaként egy zine is létrejött, melyben az alkotások bemutatásán túl elméleti szövegeket is olvashatunk a témával kapcsolatban. Az kiállítás anyaga megtekinthető október 16-ig a Capa Központ kiállítóterében. 

Szerző: Kocsis Panna