Párkapcsolódások – Diriczi Csenge konceptuális ékszerkollekciója


Mi a hosszantartó párkapcsolat titka? Rengeteg válasz született már erre a kérdésre, és mind merőben különbözik egymástól. Ennek valószínűleg az az oka, hogy mindannyian máshogy éljük meg a szerelmet, nem létezik két ugyanolyan kapcsolat a világon. Bizonyos kapcsolati csomópontokban mégis felfedezhetünk hasonlóságokat. A narratív SENSE|s ékszersorozat darabjai a közelkerülés folyamatát érintő pillanatokat jelenítik meg a viselőik segítségével.


Diriczi Csenge egy mozdulat-tanulmány keretein belül öt – korban, nembeli összetételben és dinamikában – eltérő pár személyes mozdulatait vizsgálta, és a velük készített interjúkon keresztül ismerte meg kapcsolataik struktúráját, illetve különböző szakaszait.

Észlelés, benyomáskeltés, vonzalom, közeledés, szenvedélyszerelem, szenvedély, ragaszkodás, bizalom, intimitás, társszerelem és kiteljesedett kapcsolat. Időrendi sorrendben ezeket a csomópontokat fogalmazta meg Csenge egy pár első pillantásától a kapcsolatuk kiteljesedéséig.

„Mindenki életében jelen van a szerelem, mindenkinek van róla valamilyen egyéni percepciója, még sincs egyfajta általános igazság, mert a nagy kérdésre, hogy mi is pontosan a szerelem, mi az, amitől annyira különleges, a pszichológia tudományának sincs egy egzakt válasza” – állapította meg a tervező a műleírásában.

Konceptuális ékszerei, bár egyesével nem hordhatóak, önmagukon túlmutató jelentéssel bírnak, ugyanis a sorozat tíz darabja megfagyasztott, egészen intim élményekbe ad bepillantást, és fejezi ki a kapcsolatok csomópontjait. A kép pedig akkor teljesedik ki igazán, amikor a két fél a mozdulatot felvéve az ékszerek hordozójává tud válni. A folyamat utolsó állomása, a társszerelem, amelyet három, az érzékszerveket eltakaró tárgypár szimbolizál. A legutolsó, az előzőekkel ellentétben két részből áll, így a darabok külön-külön is viselhetőek. A felek, bár közösen élik meg az élet megpróbáltatásait, mégis önálló személyiségként tudnak érvényesülni a világban.

Az ékszereken keresztül kifejezésre jut, hogy nem az idealizált szerelem az, ami választ kínál számunkra a hosszú párkapcsolat titkára. A tárgyak őszinte üzenete, hogy a folyamatos belső munka és kommunikáció által csak együtt lehetünk képesek egy tartós kapcsolat beteljesítésére.

// /

Az ékszersorozat a Budapest Design Week keretein belül, az Offline című kiállításon megtekinthető október 7-25. között.

A kollekció a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fémművesség MA szakán készült. Diriczi Csenge témavezetője Csernátony Fanni, mestermunka konzulense Kövér Dóra Rea, szakdolgozati konzulense Illés Anikó volt.  

Szerző: Szalay Csenge