Az erotika a halál ellenszere – Csenki Bianka fotói a poliamoriáról


Szerelem és szex: mozgatórugó és teremtő erő. A jól megélt szexualitás vitálisan tarthatja az embert egész életében, de az erotika szerves része személyiségünknek, meghatározza kapcsolódásainkat, egyúttal pedig világszemléletünket. Csenki Bianka Ich Bin Bei Jules című sorozatában egy olyan paradicsomba nyerhetünk bepillantást, ahol a lét értelme a vágyak és a földi örömök megélése, ahová nem a halálon, hanem a bujaságon keresztül vezet az út.


Habár Európában – a keresztény értékrendhez hűen – a monogámia az egyetlen elfogadott párkapcsolati modell, kizárólagosságát egyre több kritika éri. Legyen szó évekig tartó boldogtalan párkapcsolatról vagy válásról, a társadalmi elvárások szerint alakuló párkapcsolatok ugyanúgy okozhatnak mély sebeket.

„Egy olyan példát szerettem volna vizsgálni, ahol a pár több, mint 30 éve együtt van, nem váltak el, relatív boldognak tűnnek, élvezik az életüket. Némi iróniát véltem felfedezni, mikor rájöttem, hogy szinte az egyetlen körülöttem lévő pár kapcsolatuk nulladik napjától kezdve nyitott kapcsolatban él.”

A poliamoria jelentése többszerelműség, vagyis kettőnél több személy közötti intim kapcsolatot jelöl, ahol az erotika és a szexualitás minél magasabb szintű megélése a cél. Ezzel párhuzamosan sokan a »szabadság fájdalmát« is látják benne, hiszen a kötöttségek hiánya magában hordozza a párkapcsolat bizonytalanságát. Az Ich Bin Bei Jules képein egyfajta édenkert tárul elénk, ahol nemcsak érzéki benyomásokat kaphatunk, hanem megismerkedhetünk a családtagokkal is.

„Jules, a család feje volt a sorozat kiindulópontja, aki ennek a belső világnak az első számú megalkotója. A másik főszereplő az egyik lánya, Nora, ő már a családi »tradíciókat« viszi tovább, és alakítja saját igényei szerint. Hol elszenvedője, hol kiélvezője ennek az örökségnek.”

Napjainkban a korlátlannak gondolt lehetőségek arra késztetnek, hogy ehhez mérten definiáljuk újra kapcsolatainkat. A pornó, a társkeresők és az egyéb fizikai segédeszközök kétségtelenül átírják a szerelemről, intimitásról és romantikáról kialakult elképzeléseinket, de az „örökölt” témáktól való eltávolodás teret enged az új tapasztalásoknak. Például a szexualitás tabuk nélküli megélésének. Ez a kalandozás viszont korántsem tét nélküli, ahogyan Bianka is fogalmazott: belépsz ebbe a világba, ahol előjön belőled egy elfojtott éned.

// /

Bianka további képeit honlapján és Instagram-oldalán is követhetitek

A projekt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia MA szakán készült, témavezetője Kudász Gábor Arion, konzulense Szombat Éva volt

Szerző: Nagy Iza