Az elegáns brouge cipőtől a futurisztikus Rombaut holdjáróig – Bató Dorottya cipőkollekciója


Sportcipő, bokacsizma és egy brogue cipő: változatos formai ötvözeteket képeznek Bató Dorottya kollekciójának darabjai, melyek a Rombaut vizuális megjelenését idézhetik fel bennünk. Az összefüggés nem véletlen, hiszen néhány személyes elemen kívül maga a márka volt a fő inspirációs forrás.


A projekt a különböző stílusú, más-más funkciókat szolgáló lábbelik részleteinek vizsgálatán alapszik. Dóri egy sportcipő, egy magassarkú bokacsizma és a nővére brogue magasszárú cipőjének ötvözésére törekedett. A kulcs a legkisebb különálló szegmensek megfigyelése, újraalkotása és teljeskörű anyagi-minőségi megismerése volt, melyeken keresztül egy-egy késztermék látványa elkészülhetett.

A tervező a három cipő meghatározó elemeit első körben tanulmányszerűen rekonstruálta, majd a „hibrid” tárgyaknál már experimentálisabb megközelítést választott. A kísérleti jelleget a szokatlan tárgyak kiválasztása is magában hordozta, így az irány szinte adott volt a projekt elejétől fogva.  

A Rombaut márkaidentitásának legfőbb elve, hogy különböző lábbeli-archetípusok részleteit fűzik egymáshoz, így a folyamat egy új szerelemgyermeket eredményez. A szerkezeti szempontokon túl a színpaletta alkalmazása is lényegi szerepet játszik a tizenkét darabos projektben. A Rombaut és Dóri is a fekete-fehér-rózsaszín skálán mozog, és ezek alapján határozza meg a termékek színmértékét, arányait és egymáshoz való viszonyaikat. Az összképet tekintve a sportos vonal dominál, találhatunk benne technikai és vizuális bravúrokat is, melyek akár szentimentális és nosztalgikus érzéseket is kelthetnek bennünk. Ilyen például a brouge cipőkre jellemző hosszanti hullám motívum és az átlyukasztott mintázat, a bokacsizmából eredeztethető cipzáras betoldás, továbbá a sportcipő áramvonalas és szivaccsal bélelt kialakítása.

// /

A projekt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textiltervezés BA szakán készült. Bató Dorottya témavezető tanárai Bráda Judit és Vágó Réka voltak.

Szerző: Miloszerni Kata