Hol zenélhetsz ingyen a városban? – Apatóczky Zsófia „Smart Music Stage” koncepciója


Apatóczky Zsófi azon kezdett gondolkozni, milyen köztéri programok valósíthatóak meg, amelyek nem merülnek ki a parkban ücsörgésben vagy a közös evésben. A városi szórakozási lehetőségek közül szerinte a zene az egyik legfontosabb. Milyen opciók állnak rendelkezésünkre, ha zenét akarunk hallgatni? Magunkban gyakran hallgatunk fülhallgatóval, közösségben pedig lehetőségünk van kültéri, beltéri koncerteken részt venni. De mi van azokkal, akik zenélni szeretnének, viszont nincs rá lehetőségük saját otthonukban vagy egy próbateremben? Nekik segíthet a Smart Music Stage.


A helyszín foglalása egy applikáción keresztül történne meg, amiben azt is meg lehet nézni, hogy az adott színpadokon milyen zene szól éppen, ráadásul rajta keresztül a hallgatóság is adhat visszajelzéseket a zenészeknek. Regisztrációval bárki csatlakozhat ehhez a közösséghez, akit vonz a nyilvános fellépés lehetősége.

 „Fontosnak tartom az installáció megvalósulását. Lehet, hogy valakit éppen egy ilyen köztéri megoldás választ el a sikertől.”

A tervező számára fontos volt, hogy két ember ugyanúgy kényelmesnek találja a „zenedobozt”, mint akár tíz. A színpad formája és arányai az aranymetszés szabályait követik, és nem mellesleg a hang terjedését is meghatározzák.

Ha lefoglaltál egy helyszínt, a telefonodon keresztül be tudod állítani, hogy melyik hangszer melyik erősítőhöz csatlakozik. Ezek az erősítőládák a színpad részei, nem lehet elvinni őket, és a hangtechnikát biztosítják. Egymáshoz képest a legoptimálisabb módon kerültek elrendezésre, az állásukat viszont manuálisan is irányíthatod az applikációban.

„A városi kikapcsolódás minőségét a technológiai fejlesztések alapozzák meg” – mondta a koncepciójával kapcsolatban zárásképpen Zsófi. A nagyvárosban élő embereknek szánt, könnyen elérhető szolgáltatások és életminőségük javítása lehet az első lépés a jövő „okosvárosa” felé.

// /

Apatóczky Zsófia a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervezés BA szakos hallgatója. A projekt konzulense Keszei István volt.

Szerző: Ottlik Anna