Minimalizmus kimaxolva – Batke Luca portfóliója


A japán vagy a skandináv minimalizmus rajongói biztosan szeretni fogják Batke Luca ruhakollekcióit, aki a letisztult stílus és a monokróm színvilág mellett szívesen kísérletezik a szabásvonalakkal. A klasszikus szabásokat általában átalakítja, és arra törekszik, hogy új formát hozzon létre a már meglévő, mindenki által jól ismert sziluettekből. „Ettől lesz a tervezési folyamat izgalmas! A hordhatóságot viszont mindig szem előtt tartom, akármennyire próbálok elszakadni tőle, végül mindig arra eszmélek, hogy az egyik fő szempont a funkcionalitás marad” – árulta el a portfóliójával kapcsolatban.


Syoss-pályázat

2021-ben Luca egyike volt annak a tíz divattervezőnek, akiknek a SYOSS Fashion Show szakmai zsűrije – 408 beküldött pályamű közül – a legjobbak közé válogatta a munkáját. A versenykiírás alapján a jelentkezőknek három öltözékből álló kapszulakollekciót kellett tervezniük, amelyben központi szerepet játszik a fenntarthatóság és a fekete szín, illetve minden darabnak a fejlődést, a megújulást kellett szimbolizálnia. Luca a fekete színről a térmélységre, az ismeretlen terekre asszociált, és ez szolgált a kollekció fő inspirációjaként: „olyan mintákat terveztem, amelyek a térmélységre utalnak. Ezeket egymás mellé soroltam, így kialakult az a print, ami a térbeliség érzetét kelti a különböző színátmenetek és élek találkozása révén.” A tervező ezt a mintát újrahasznosított textilre nyomtatta, és a térbeliség érzetét a formaalakítással fokozta tovább – hajtásokkal, hasítékokkal, rétegezéssel próbált utalni a tér különböző mélységeire.

NASA-formaruha

Ebben a projektben Luca feladata az volt, hogy tervezzen formaruhát egy általa választott szervezetnek. Az érdeklődését a NASA keltette fel, és elképzelte, milyen öltözékkel látná el a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal munkavállalóit, ha egy elegáns, illetve egy hétköznapi munkavégzésre is alkalmas ruhát kellene terveznie nekik. „Ez is jól kapcsolódik az általam olyannyira kedvelt minimalista vonalhoz, de ebben felfedezhetők sportos elemek is, hiszen ez a feladat a Syoss-hoz képest teljesen másfajta tervezést igényelt.”

Back to ____ projekt

A Back to ____ projektben Luca azt képzelte el, hogyan alakulhat át hosszabb távon a divatipar a pandémia hatására. A koncepciója arra épült, hogy a világjárvány alatt mennyire meghatározóvá vált számunkra a digitális tér. Gyakorlatilag csak itt érintkeztünk egymással, az egész életünk – a munka, a kommunikáció, a vásárlás vagy a szórakozás – a virtuális világban zajlott. „Ebben a kollekcióban a digitális térből a valóságba történő átlépést, és ennek különböző fázisait jelenítem meg, illetve azt, hogy miként tud egy digitális jelenség fizikai síkon is létezni.” Az első szakaszt, amikor még a digitális világban van jelen az öltözék, a vetítéssel létrehozott ruha jelenti, ezt követően egy átmeneti fázist figyelhetünk meg. A harmadik, egyben legizgalmasabb rész az, amikor a ruha már a valóság része, viszont néhány elemét Luca „visszaépítette” a síkba. A végső, negyedik fázisban pedig a tényleges, kész ruhadarab látható.

Reprodukció

A Reprodukció témafelvetés kapcsán Luca a szülő-gyermek kapcsolatot vizsgálta meg, majd kutatásai alapján különböző alapanyagokat társított az anya és az apa karakteréhez. A tervezési folyamat ezeken az ellentétpárokon, a sima és textúrált felületek kontrasztján alapszik. A szalag – mint két elemet összekötő alkotórész – is meghatározó része a kollekciónak: „a szalag-motívum különböző léptékekben vonul végig az egész kollekción, a legfontosabb funkciója, hogy összefogja a különböző textúrákat.”

A „viselhetőség” határait előszeretettel feszegetik a divattervezők, és gyakran éppen emiatt éri őket kritika. Batke Luca számára viszont éppen az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy eltávolodjon a minimalista, hordható irányvonaltól és experimentális ruhadarabokból álló kollekciókban gondolkodjon. De valóban probléma lenne ez? Portfólióját látva mi már állást foglaltunk: határozottan nem.

// /

Batke Luca a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem divat- és textiltervezés MA szakos hallgatója. A NASA-formaruha konzulensei Balázs Viola és Tomcsányi Dóra, a „Back to _” és a „Reprodukció” konzulensei Bráda Judit és Nagy Adrien voltak.

A borítókép részlet a Syoss-pályázatra készült kollekció mintatervéből.

Szerző: Tamás Cintia