Japántól Kecskemétig – Vértessy Dorottya kerámiái


Vértessy Dorottya tagadhatatlanul jól beszéli a kerámiák nyelvét. Portfóliójában ugyanolyan magabiztossággal jelenik meg kortárs fine dining tálaló szett, Zsolnay-hangulatú festett porcelánváza, sushi étkészlet japános eleganciával, vagy éppen rusztikus égetett kerámia. Legjobb munkáiból válogattunk.


Konzulens: Kemény Péter / Fotó: Szilasi Kristóf


Party Set tervének megalkotásakor fontosnak tartotta figyelembe venni a bulik sajátságos dinamikáját, a folyamatos nassolást, ami elsősorban állva vagy a földön ülve történik. Sushi szettjét porcelánból készítette, amiből tányért formázni nem a legegyszerűbb feladat. A végső tárgy formailag letisztult, a porcelán finomsága és nemessége éppúgy tetten érhető benne, mint a funkcionalitás – bármelyik autentikus japán étteremben megállná a helyét. Dorka annak érdekében, hogy tárgyát továbbfejlessze, egy porcelánfestő tanfolyamon elsajátította a japán minták festésének technikáját.

Konzulens: Lublóy Zoltán


Egy olyan szakmában, mint a kerámiaművészet fontos visszatekinteni a múltba és a régiektől tanulni. Ezzel nem volt másképpen Dorka sem, ahogyan fogalmazott: „Zsolnay Vilmos Tiffany-díszítésű vázája inspirált, igyekeztem megőrizni az eredeti műalkotás játékos jellegét.” A vázán – az eredetihez hasonlóan – megjelennek a kis gödrök, viszont a határok élesebbek horpadások és feszített forma között.

Konzulens: Kondor Edit / Fotó: Pintér Rebeka


Dorka desszerttálalója a Gerbeaud cukrászda rokonának, az ONYX étteremnek készült. A hagyományoknál maradva a formát a Kugler mignon ihlette, célját tekintve hideg desszertek tálalására lett megalkotva. A színválasztás ezúttal visszafogottabb, a porcelán pasztell tónusai megidézik magát a mignon süteményt. „A tárgy tartalma meglepetésként tárul a vendég elé. A fedelet felemelve először látjuk az alatta lévő finomságot – hasonló élmény, mintha egy mignont kettévágnánk, hogy felfedezzük a rejtett rétegeket, amit korábban csak a színes cukormáz sejtetett.”

Konzulens: Kemény Péter


Dorka legfrissebb munkájában égetett technikával készített agyag edényeket. Nyers, rusztikus megmunkálása meglepőnek tűnhet az előzőekhez képest, viszont a kifinomult stílus itt is megmutatkozik. A kerámiáknál többfajta égetésről is beszélhetünk, de közös bennük, hogy a fatüzeléses tárgyaknak mindig van egy varázsa, meghittsége. Az égetés fázisa a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdióban történt.

// /

Dorka további munkáit ITT találjátok

A projektek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tárgyalkotás BA és Kerámiatervezés MA szakán készültek

Szerző: Jung Katalin