Experimentális Zebra – Lengyel Márton papucsterve


A kiegészítők terén a lábbeliknek van a legtöbb közük a faanyaghoz, mivel a cipők talpaiban fát szokás használni. Lengyel Márton projektjében ezt a felhasználási horizontot értelmezte újra egy platformos papucs formájában, melyben izgalmas módon mutatja meg a rétegelt lemez sokoldalúságát. Célja egy olyan alkalmi darab létrehozása volt, mely nemcsak érdekes tárgyként hat, hanem a felhasznált alapanyag – jelen esetben a rétegelt lemez – is „megmutatja magát”.


Marci kutatása két lépcsőből állt: először megvizsgálta a faanyagok alkalmazását a kis léptékű tárgyak területén, majd a lábbelik kulturális kontextusa következett, így lettek fő inspirációs forrásai a japánban használatos geta szandálok, valamint a holland klumpák. Mivel a Zebra esetében nem egy lapos talpú papucsról van szó, hanem egy megemelt sarokról is, ezért többféle próbadarabot gyártott, amiből körvonalazódtak a kisebb nagyobb hibák, hiányosságok, továbbfejlesztési irányok. A végleges forma három különböző elemből állt össze, melyek így variációs lehetőséget is biztosítanának egy esetleges gyártás során.

A geta (下駄) az európai klumpa japán megfelelője, tehát fából van, de nem cipő, hanem saru formájú, és a legtöbb esetben nem teli talpú, hanem egy vagy két haránt irányú talptámaszték tartja.

Marcitól eddig távol állt ez a terület, ezért is érdekelte, hogy saját szemlélete, megközelítési módja miképpen formálja a végeredményt. Elsősorban a papucs formai megjelenésére és elemeire fókuszált: a járófelületet parafával borította, a fekete bőr pántját szövetanyaggal vonta be, melytől kevésbé „tépődik”, nyúlik, valamint a rögzítéshez fém szegecseket használt, talprészét pedig gumianyaggal vonta be a kopás ellen.

Amikor kézbe foghattam a papucsot, rögtön feltűnt, hogy nagyon könnyű a balzafa kitöltő rétegeknek köszönhetően, amely a hordhatóság szempontjából is ideális választás. A platformon vékony lila és kék rétegek váltakozása látható, de a színhasználatban szintén sok variációs lehetőség rejlik még. Bárhogyan is nézzük: egyedi, csinos darab, az embernek szinte nem is lenne szíve hordani..

// /

A projekt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervezés BA szakán készült a Multipraktik márkával szoros együttműködésben, témavezetője Kerékgyártó András volt

Fotó: Szmetana Márk Kristóf 

Szerző: Ottlik Anna