Kiadványból designtárgy – Lábjegyzet a Katalógus katalógus c. kiállításhoz


A kiállításjáró látogató a tárlat végével egyből a múzeumshop felé veszi az irányt, hogy megnézze a szépen tervezett, vaskos, általában borsos árú katalógust. Ha megnyeri a tetszését, talán meg is veszi. Akár emlékül, akár azért, mert többet szeretne tudni a látottakról. Persze az is lehet, pusztán azért vásárol, hogy a színes reprodukciókkal teli albumot majd az otthoni könyvespolcra tegye. Bárhogyan is: érdemes közelebbről megvizsgálni a katalógusokat. Ajánló az ISBN Galéria Katalógus katalógus c. kiállításához.


Egy kiállítási katalógus – jó esetben – két igénynek is megfelel: szakkönyv, amely tartalmazza a tudományos eredményeket, összefoglalja a kurátori koncepciót, illetve tervezőgrafikusok által kialakított designtárgy is, amely esztétikai élményt nyújt az olvasónak, akár egy újabb réteggel ruházza fel a kiadványt. Hosszú volt azonban az út a mai kiállítási kiadványtípus megszületéséig. Radikálisan más képet mutat egy katalógus a századelőről, a hatvanas vagy a nyolcvanas évekből, mint napjainkban. Ez a különbség távolrólsem csak a vizuális trendek alakulását jelenti, hanem a muzeológiai elvek és a kiállításokkal szemben támasztott követelmények megváltozását is tükrözi.

Ezt a történetet vázolja fel a Katalógus katalógus c. tárlat, ami budapesti kiállítási intézményekkel foglalkozik, elsősorban a rendszerváltás utáni korszakra koncentrálva. A válogatás természetesen szubjektív, mivel a rendelkezésre álló anyag hatalmas, ezért lettek kiemelve azok a művészeti intézmények, amelyeknek nagy szerepük volt ebben a máig tartó folyamatban.

A teljesség igénye nélkül olyan szereplők katalógusait lehet a tárlaton szemrevételezni, mint a Ludwig Múzeum, a Nemzeti Galéria, vagy éppen a Kassák Múzeum.

Mindezek mellett nem csak történeti szempontból érdekes helyzetről van szó, bizonyos értelemben már a művészeti felsőoktatás peremvidékén járunk. A tárlat tágabb perspektívában a hazai design- és művészetelmélet képzések helyzetére is reflektál, elvégre a kiállított tárgyak is erről mesélnek: a leendő kurátorok, design és művészeti szakemberek minden bizonnyal kiállításokat rendeznek majd, ezzel együtt pedig belefolynak a katalógusszerkesztés munkafolyamataiba. Szóval sok szempontból lehet a katalógusokat figyelni – most éppen az ISBN Galériában egészen 2022. július 22-ig.

// /

A kiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Designelmélet mesterszakán indított képzése, a Designkurátori specializáció részeként, A kiállításrendezés elmélete és gyakorlata című kurzus keretében valósult meg Földi Eszter vezetésével

Szerző: DIS