Gombák, drónok, gócpontok – Mátravölgyi Zsófi csomagautomatája


Melyik a legkényelmesebb csomagküldési, illetve átvételi módszer? Valójában a házhozszállítás az ideális szolgáltatás? Miért mi várjunk a csomagjainkra, ha azok is várhatnak ránk? Drónokat, karton dobozokat, bonyolult városi struktúrákat, hálózatokat, szállítási variációkat és a gombákat vizsgálva kristályosodott ki Mátravölgyi Zsófi számára a megoldás, a Toyota Logistic Design versenyre beküldött pályamunkája, a jövő városában elképzelt, Oasis nevet viselő csomagátvevő pontok összessége. Az égig érő futurisztikus „gombaoszlopok” a spórákhoz hasonlóan kiterjedt és összefüggő hálózatot alkotnak, amely egy mobilis és funkciókkal teli alternatívát nyújt a belvárosi csomagszállításra.


Zsófi azoknak a rendszereknek a működését szerette volna feltérképezni, amiket már ismert, csak nem elég behatóan. Tervének elsődleges pontja az volt, hogy kiküszöbölje a különböző kockázati tényezőket egy szállítás során, a legkönnyedébben férjen hozzá az ember csomagjaihoz. A küldemények átvételének általában két alternatívája van, az átvevőpont és a csomagautomata, melyek koncepciói több sebből is véreznek. A tervező célja a már létező városi rendszerek kihasználása, valamint a teljes átalakítás helyett egy ráépülő rendszer telepítése, egyfajta szimbiózis létrehozása.

Elképzelése egy olyan kiszállítási technológia, amelyből a termékeket teherautókból viszik át a drónok, amik eleve rövidebb utat tesznek meg, mint a zónák szerint haladó teherautók. A tervezés során fontosnak tartotta a város tehermentesítését is, így a csomagpontok alkalmazása a belváros adottságaihoz idomul. „A drónok a küldeményekhez rendelt azonosítóval férnek hozzá az adott egységhez, amelyek egyszerre 48 db csomag tárolására alkalmasak és teljes belső működésük automatizált” – részletezi Zsófi a rendszer működését.

Az Oasis tehát közbenső lépésként működik a fogadó személy és a szállító eszköz között. A drónok szállítják ki a csomagokat a teherautók és az átvevőpontok közt, nem mellékesen pedig a felhasználók, vagy más nem autós futárok is továbbíthatják a csomagokat az egységeknek.

„A rendszer gördülékeny belvárosi kiszállítást tesz lehetővé. A hibrid csomagközvetítés segít csökkenteni az autóforgalmat, a csomagpontok pedig optimális megoldást biztosítanak a küldemények átadásához és átvételéhez.”

Alapvető tervezői kritérium volt a flexibilitás, hogy ne legyen zavaró a város organikus működése szempontjából. A rendszer hozzájárulhat az adott tér működéséhez, minimális helyet foglal, vertikális terjeszkedésének köszönhetően a fejünk felé helyezi a szállítás és a tárolás folyamatát is. A kialakított térstruktúra formájából adódóan magához vonzza az embereket, adott esetben megvédi őket a közvetlen napsütéstől, esőtől, de az is elképzelhető, hogy megállóként funkcionáljon, esetleg nyitott közösségi térként, kávézókkal és padokkal.

// /

A projekt a Toyota Logistic Design Competition 2022-es pályázatára készült a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervezés BA szakán, témavezetője Keszei István volt

Szerző: Bácsfalvi Sára