Organikus jövő – Válogatás a Határtalan Design munkáiból


Az aktuális designtendenciákban egyre fontosabb szerepet játszik a fenntarthatóság. Elengedhetetlen, hogy az alapanyagfelhasználás és a gyártási technológiák terén olyan megoldások szülessenek, amik egy zöldebb jövőt biztosítanak számunkra. Talán túlzás azt állítani, hogy a design területén paradigmaváltás zajlik, ám sokan felismerik, hogy mindenképpen szükség van a változásra. A gyökerekhez való visszanyúlás sok alkotó számára egy lehetséges válasz a fenntarthatóság kérdésére. Az organikus matéria, a hagyományos gyártási módszerek, a humánerőforrás okos felhasználása mind lassabb, de környzettudatosabb életmódot vetítik előre. Ez az organikus jövő, ami a designt képes a tömeggyártás és a hulladékfelhalmozás ökológia útvesztőjéből kiszabadítani. A 18. alkalommal megrendezett Határtalan Design kiállításon bemutatott munkákból készített válogatásunk projektjei organikus anyagok felhasználásával jöttek létre, koncepciójukban a fenntarthatóság kérdése, valamint a hagyományokhoz való visszatérés játszik főszerepet.


Ocean Articulated

A formatervezés mellett interdiszciplináris kutatással is foglalkozó svájci Studio Eidola természetes alapanyagok felhasználását és a kézműves módszerek alkalmazását tekinti fő céljának. A stúdió alapítói Denizay Aposoglu és Jonas Kissling egy olyan projektet álmodtak meg, melyhez a helyben fellelhető nyersanyagokat vették alapul. Az Ocean Articulated kutatás a Felső-Rajna-vidéken található só és homok anyagi körforgásának geomorfológiai vizsgálatával kezdődött. A területen fellelhető ősi, óceáni maradványok és a jégkorszak során végbement erózióból származó üledékek szolgáltak alapanyagul a tárgyakhoz. A tervezők ezen matériákat egy természetes kötőanyaggal vegyítve hoztak létre egy új, lebomló, mégis tartós és erős anyagot. A homoköntéssel alkotott bútorok egyszerűen és alacsony eszközigénnyel formálhatóak. A tárgyak annak ellenére, hogy nyersek és robusztusak mégis érzékenyen mesélnek az idő és a természet örök folyamatairól, az anyagok végtelennek tűnő életéről.

Femina Malafecia

Francesca Nuala olasz tervező agyagból készíti ékszereit, melyekkel az ősi boszorkányhagyományokat idézi fel. A Femina Malefica névre hallgató kollekció ennek a spirituális női kultúrának az értékeit közvetíti a kézzel létrehozott amorf formák és a nyers, anyagszerű felületek segítségével. A boszorkányokról alkotott negatív, kollektív tudatunkban élő kép valójában egy konstrukció – legalábbis Francesca erre hívja fel figyelmünket. Ezek az asszonyok a hagyományos, népi orvoslás mesterei voltak, gyógynövénykészítményeikkel segítették az embereket. „A boszorkányüldözés nem csupán a sötét középkor szüleménye, hanem egy strukturált és tudatos kampány volt egy új patriarchális rend felépítése érdekében, amely a nők testét az állam irányítása alá helyezte” – írja a kollekció kapcsán a tervező. Francesca ennek az ősi tradíciónak az újraértelmezésével és az organikus agyag-matéria felhasználásával teremt egy fenntartható, kézzel készült, izgalmas ékszerkollekciót.

Infinite materials (Aalto University)

Az finnországi Aalto University Design Departement hallgatói olyan formaterveken és anyagkísérleteken dolgoztak, amik zöld alternatívát képesek kínálni a szintetikus matériákkal szemben, így mérsékelve a használati tárgyak után keletkezett hulladék mértékét. A kiállított projektek között biológiailag lebomló csomagolóanyagokat, faszerkezeteket, burkolatokat és divatkiegészítőket egyaránt találunk. Saara Kantele Recycled chair projektje a faanyagok tudatos felhasználásával teremt új értéket a hulladéknak nyilvánított és talált, természetes matériából. A fa nyers mintázatának kirajzolódása olyan organikus minőséget közvetít, mely közelebb hoz minket környezetünkhöz.

Anna-Mari Leppisaari, Maija Fagerlund, Arttu Afeld és Kirsi Niimaki egy olyan természetes színezési eljárást fejlesztettek ki, ami alternatívája lehet a környezetre és az emberre is káros szintetikus alapú eljárásoknak, valamint a színezés okozta ipari vízszennyezésnek. A BioColour kutatás során olyan neves márkákkal dolgoztak együtt a hallgatók, mint a Marimekko és a Natural Indigo, velük közösen kísérletezték ki a természetes textilfestéket. A színezőanyag finn festőgyapottal készül, ami esztétikus, kék színt kölcsönöz a textileknek, akár ipari körülmények között is felhasználható.

itthon.

Király Adrienn és Szalai Bálint, az itthon. projekt megálmodói a Vajdaság kézműves tradícióira támaszkodva szeretnék bővíteni a hagyományos szaktudással rendelkező emberek lehetőségeit. Az itthon. termékei helyi alapanyagokból készülnek Bálint szülőfalujában, Adában élő mesteremberek keze alatt. A projekt célja a tradicionális értékek és a modern esztétika ötvözésével egy friss és fenntartható lakáskiegészítő-széria létrehozása volt. A limitált kollekció különféle tányérokat, tálalókat, vázákat, sodrófákat, illetve egy fonott tárolót is tartalmaz. Minden tárgy helyben fellelhető, természetes nyersanyagokból készült: fából, fazekasagyagból, fűzfavesszőből, környezetbarát módszerekkel, így magukon hordozzák készítőjük egyedi karakterét, összességében mégis letisztult, harmonikus sorozatot alkotnak.

// /

A tárlat a Budapest Design Week 2022 rendezvénysorozatához kapcsolódik, a kiállítás kurátorai Radnóti Tamás belsőépítész és Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textiltervező voltak. A Határtalan Design 2022. november 6-áig tekinthető meg a Kiscelli Múzeumban, bővebb információt ITT találtok

Borítókép: Digitális Képműhely

Szerző: Ottó Flóra