Környezet- és kutyabarát kiegészítők – Bognár Angéla kollekciója


Bognár Angéla 2020-ban mesélt a Designisso-nak rektori különdíjjal elismert mestermunkájáról, amit nem sokkal később az ARTSTHREAD nemzetközi pályázatán is kitüntettek. Ma már saját márkájával találhatjuk meg a magyar design palettáján mint Angelabognar Leathergoods. Az alapításra ugyan már 2016-ban sor került, ám az elmúlt egy évben erősödött meg igazán a brand, ami kutyabarátokhoz és divatkedvelőkhöz egyaránt szól.


A márka fókuszában az ökotudatosság áll, ami többek között környezetbarát, újrahasznosítható vagy lebomló anyaghasználatban, megfelelő hulladékgazdálkodásban, a hulladék minimalizálásában és a termék élettartamának növelésében nyilvánul meg, ezzel is csökkentve a túlfogyasztást – erre az alapelvre épül a design.

A kiemelt célközönséget a kutyabarát felhasználók jelentik. Ez a profil akkor kezdett kibontakozni, mikor Angéla magához vette Mérát, egy fiatal mudi kutyát, aki kezdetektől inspirálta a munkát. A tervezést alapos megfigyelés előzte meg; a családban már több kutyát is tartanak, több különböző fajtából, így az igények széles skáláját figyelembe tudja venni. A kínálatban találhatunk egyedi készítésű nyakörveket, melyek kívül és belül is bőrből készültek, a plusz kényelem érdekében pedig szivaccsal béleltek. A bőr a tervező személyes preferenciája miatt vált fő alapanyaggá, elmondása szerint ugyanis fontos, hogy az anyag meg tud öregedni, van egyfajta ideje.  

Később kedvese által megismerték munkáit a hazai agaras közösségekben is, így az általános nyakörvek mellett már készít kifejezetten agarak számára kialakított darabokat is, amelyek kevésbé a tradicionális, inkább a hobbikutyás körökben váltak népszerűvé. A szélesebb bőrfelület miatt ez az a formavilág, amiben a leginkább ki tud bontakozni; a rövidszőrű fajtajelleg teret enged a különböző mintáknak és színeknek.

A választékban rengeteg kész darab szerepel, azonban a márka egyik fő jellegzetessége az, hogy mind a kutyás kiegészítők, mind a táskák esetében van lehetőség a személyre szabott tervezésre, legyen szó csupán a szín vagy a méret változtatásáról, egészen addig, hogy akár személyes találkozásokon és beszélgetéseken alapuló, teljesen egyedi tervezésű alkotás készül a megrendelő számára. A nyakörvek mellett különböző pórázokból és egyéb kiegészítőkből is választhatnak a kutyatartók.

A megszólítani kívánt vásárlók körét nem csupán a gazdák jelentik; a megrendelések egy kisebb részét a divat és az egyedi darabok iránt érdeklődő vásárlók teszik ki. A műhelyben készülnek övek, tárcák, kézi- és hátitáskák, melyek szintén a slow fashion irányelveit követik, amik mellett ugyanilyen elengedhetetlen szempontot jelent a vásárlók igényeinek és a tervezői szabadságnak az egyensúlya. A kínálatban találhatunk hagyományos, naturális, illetve színezett bőröket is, amik között dominál az Angélára jellemző, karakteres, élénk rózsaszín.

A brand érdekessége, hogy a szélesebb közönséggel foglalkozó designer termékek mellett sikerült egy olyan rést találnia, ami kevésbé telített, a táskáknál viszont továbbra is kihívást tud jelenteni a nagyobb konkurencia. Ami mégis fontos, hogy nemcsak a vásárlói igények kielégítése céljából, hanem személyes indíttatásból, inspirációból indult a projekt – ami ettől lesz igazán gondos és élő.

// /

Az Angelabodnar Leathergoods honlapját itt éritek el, Instagramon pedig itt tudjátok követni a márkát.

Szerző: Peczár Henriett