„A kutatás nagy szerepet játszik a fenntarthatóbb divatipar megteremtésében”


A MOME és a Nanushka közös anyaginnovációs kezdeményezése, a Conscious Textile Group 2022 őszén alakult azzal a szándékkal, hogy előmozdítsák a textilgyártás és- felhasználás fenntartható törekvéseit. A nemzetközi kutatókból, egyetemi oktatókból, hallgatókból és ipari szakértőkből álló csoport elsősorban a divatipar körforgásos gazdaságra való átállását segíti, az ezzel kapcsolatos kérdések innovatív megoldását kutatja. A projekt keretében 12 hónapos nemzetközi kutatási ösztöndíjprogram vált elérhetővé tudatos textilipari kutatók és innovátorok számára, melyet elsőként egy német kutató, Malu Lücking nyert el. Új kutatása és budapesti érkezése kapcsán beszélgettünk vele.


Malu Lücking csatlakozása előtt vezető terméktervezőként dolgozott a Saltyco anyagcentrikus textiltervezéssel foglalkozó cégnél. „Down to the fiber” címre hallgató új kutatásával szeretne hozzájárulni a textilipar körforgásos működéséhez. Malu korábban a berlini Weissensee Művészeti Akadémián textil- és felülettervezés szakon végzett, majd a londoni Central St. Martins Művészeti Egyetem biodesign szakán szerzett mesterdiplomát. A design, az ökológia és az innováció metszéspontjában dolgozik, leginkább a bioanyag-kutatás és a természetbe integrált tervezés jövője érdekli. 2020-ban társalapítója volt a mujō nevű anyaginnovációs startupnak.


Mit találtál vonzónak a MOME-ban, amikor úgy döntöttél, hogy jelentkezel a kutatási ösztöndíjra?  

Az Innovációs Központ fejlesztése volt az, ami igazán vonzott. Úgy látom, hogy ez a változás nagyszerű mozgatórugó az európai designipar számára, amely a designon keresztül próbálja kezelni napjaink néhány legnehezebb kérdését. Nagyon érdekeltek a különböző, releváns témák, amelyeken az innovációs központ dolgozik, és az összes különböző formátum, amelyet ehhez használnak, az inkubációs programoktól kezdve a tudásmegosztáson át a kutatásig. Egyszerűen úgy éreztem, hogy részese akarok lenni ennek a lelkes, változatos csapatnak.

CLADOPHORA – Bioplasztik algából


Miért gondolod, hogy a MOME-hoz hasonló felsőoktatási intézmények és az olyan globális márkák, mint a Nanushka közötti együttműködések fontosak az innovációs ökoszisztéma szempontjából?

Hiszem, hogy az együttműködő, interdiszciplináris megközelítés az egyetlen módja az iparág megváltoztatásának. Már évek óta úgy érzem, hogy az akadémia és az ipar egymás mellett él, de soha nem alkotnak együtt. Mindeközben legbelül mindannyian tudjuk, hogy együtt erősebbek vagyunk. Szeretném, ha a jövőben még több embert ülne le velünk egy asztalhoz, az ipar szereplőit, a gyártókat, forgalmazókat, a természettudományok és még a kultúratudományok szakembereit is beleértve, mert mindannyian szerepet játszanak a divatiparban és általában a tervezésben.

Anicca – Fonal tengeri algából


Mit gondolsz, milyen szerepet fog játszani a kutatásod egy fenntarthatóbb divatipar megteremtésében?

A kutatás nagy szerepet játszik a fenntarthatóbb divatipar megteremtésében. Úgy gondolom, hogy a kutatói munka kiváltsága tervezőként az, hogy időt, teret és eszközöket kapunk a felfedezésre, újragondolásra és újratervezésre közvetlen gazdasági nyomás nélkül. E nélkül a szabadság nélkül, hogy mélyen belemerülhessünk egy témába és felfedezhessük, nem hiszem, hogy az igazi fenntartható innováció valóban megtörténhetne. Remélem, hogy a kutatásom lehetővé teszi a textilipar számára, hogy végre meglássa a szál- és szövethulladékban rejlő értéket, és remélem, hogy képessé tudom tenni azokat, akik ezt teszik, hogy legyen valami eszközük a hulladék minimalizálására.

// /

Malu további munkáit INNEN éritek el!

Szerző: Juhász Adrienn