Biztonság, láthatóság, játék – Várostervezés a gyerekek igényeire szabva


Kutatás és oktatási program egyben – röviden így lehetne összefoglalni azt a várostervezési projektet, amit a MOME Social Design Hubja az ELTE PPK Ember-Környezet Tranzakció Intézettel, az Erzsébetvárosi Önkormányzattal, a BKK-val és a Hintalovon Alapítvánnyal közösen indított. A kezdeményezés egyrészt problémás mintázatokat keres a gyerekek városi közlekedésében – legyen szó mikro-mobilitásról, vagy klasszikus értelemben vett közösségi közlekedésről –, másrészt a térteremtés közlekedésre és biztonságra gyakorolt hatásait vizsgálja, nem utolsósorban pedig javaslatot tesz három fiktív koncepció formájában arra, hogy miképpen lehetne közelebb jutni egy gyermekbarát város víziójához.


Az alapkutatást – és annak megismerését – követően három hallgatói csoport kapcsolódott be a munkába: koncepcióikat az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű és a Baross Gábor Általános Iskola 7. osztályosaitól kapott visszajelzések szerint fejlesztették. A munkacsoportok arra a kérdésre keresték a választ, hogy milyen módon képes a design segíteni a gyerekek városi mobilitását a biztonság, a láthatóság, valamint a játékosság összefüggésében. Mindezek alapján három, egymástól eltérő, ámde hasonlóképp fontos témákat érintő koncepció született.

Hetedhét: Hivatásnépszerűsítő gyerekfesztivál

Az egyhetes fesztivál célja nemcsak az lenne, hogy a pályaválasztás előtt álló korosztálynak megmutassa, milyen alternatív szakmai lehetőségeik vannak, hanem az is, hogy a diákok az ismeretlen, zárt, néha félelmetesnek tűnő ajtók mögé is beláthassanak – ismerősökre, kíváncsiságra, motivációra, biztonságos kapcsolódási pontokra leljenek.

A kezdeményezés hetedik kerületi üzletek, műhelyek, kézműves pékségek bevonásával működne, így kaphatnának valódi betekintést a diákok bizonyos szakmák hétköznapjaiba. A csatlakozó üzletek ajtajára rákerülhetne a nyitottságot (és a VII-es számot) szimbolizáló kulcs, ami egyfelől praktikus jelzés, másfelől a partnerséggel potenciális vásárlók, sajtómegjelenések, a jó ügy kapcsán akár potenciális munkavállalók is járhatnának.

Útba esik: Játékos utcai állomások

A koncepció szerint az iskolákat körülölelő utcákban, kereszteződésekben és parkokban lehetne egy-egy szórakoztató, funkcionális vagy edukatív jellegű köztéri elemet elhelyezni. Ezek a helyszínek azon kívül, hogy új élményt nyújtanak az iskolába járó gyerekeknek, még találkozóhelyként, közösségi pontokként is értelmezhetőek.

Ennek szellemében lett megálmodva egy járda vagy térkő felfestés, aminek célja a gyermekek figyelmének felkeltése, a diákok megállásra késztetése. Szerepel továbbá a koncepciók között egy „üzenetosztó” is, amely egy kar megtekerésével pozitív üzenetet generál az arra járók részére, valamint hasonló logika szerint egy forgatható, hengeres részekből álló oszlopot is láthatunk, amely edukatív célokat szolgálhat.

Tudás Kapuja: A Kertész utcai iskola vizuális kiemelése

Az installáció gondolata több szempontból is jelentős változást hozhat egy iskola környezetébe: emlékezteti a járókelőket, hogy a környék nemcsak egy bulinegyed, hanem iskolák és gyerekek élettere is, nem mellékesen az iskola környezete, karaktere is láthatóbbá válik a boltíves installációnak köszönhetően.

Az objektum alá aszfaltfestés kerülne, ami a boltívek meghosszabbításaként szolgálna, egyúttal az iskola utcai frontját is jelölné. A primer megkülönböztetés mellett a boltívek teteje akár fedélként is funkcionálhat, legyen szó biciklitárolóról, vagy az iskola elé érkező, várakozó rokonokról. A boltív utcához eső oldalán a rácsok sűrűbben kapcsolódnak az aszfalthoz, így az autós forgalomtól is biztonsággal leválasztaná a területet.

// /

A kurzus vezetője Szerencsés Rita volt, a hallgatók pedig Bechtold Fülöp Benjamin, Eiler Dóra, Horváth Anna, Lados Mónika Anna, Nagy Dorottya Klára, Pribelszki-Balatincz Adél, Szabó Zsolt Gergő, Tóth Ticiána Panni

A Social Design Hub által szervezett Urban placemaking through the eyes of collaboration c. angol nyelvű panelbeszélgetés 2023. március 9. csütörtökön kerül megrendezésre, tovább információt ITT találtok

Szerző: DIS