Női testek előjelek nélkül – Mészáros Lili Shape of All kollekciója


Olykor még a testképükkel kevésbé küzdők szeme előtt is a horrorfilmek egy speciális zsánereként jelenhet meg a ruhavásárlás. A próbafülkék előnytelen szabványvilágítása alatt felhalmozott, csípőben túl szűk, derékban túl bő farmernadrágok hosszú sora végén nehezen érzi az ember normálisnak és szerethetőnek a testét. A 2010-es évek közösségi médiáján futótűzként elterjedt testpozitív trend körüli párbeszéd ugyan nyomokban hatást gyakorolt a divatvilág meghatározó szereplőire, Mészáros Lili Shape of All című kollekciója mégis a változásban rejlő hiányosságokra válaszol.

„A Covid-időszakban több testpozitív posztot is láttam a közösségi média felületeken. Ekkor találkoztam először azzal gondolattal, hogy nem mi vagyunk a ruhákért, hanem a ruhák vannak értünk.”

Szakmabeliként nem volt egyszerű erre a belátásra jutnia, Lili mégis felelősségének érezte a divatipar által diktált, kortárs női szépségideál kritikus vizsgálatát. Az időről időre felbukkanó, női test sokféleségét ünneplő projektek mellett a változatos formák és bőrszínek hazai reprezentációja továbbra is gyerekcipőben jár. A fullasztó légkörben persze az eszményített férfikép is terhesnek hat, azonban mivel a társadalom hagyományosan a nőkre „bízta” az öltözködést, a köré épült iparág is jellemzően az ő ideális megjelenésüket tematizálja. Ezért lehetséges, hogy a divatvilág domináns pozícióit bár elsősorban férfiak birtokolják, a problémás hatásaival kapcsolatos párbeszédet mégis a női beszédmód határozza meg.   

A testpozitivitás diskurzusában is főként nők vesznek részt, akik az 1960-as évek észak-amerikai mozgalmi örökségével a háttérben már évtizedek óta kampányolnak a testük sokszínű ábrázolásáért. A közösségi média platformok újfajta lendületet adtak a karcsúság status quo-ját ostromló kezdeményezésnek, amely mára, nemzetközi szinten többé-kevésbé sikeresen kiharcolta a különböző etnikumú és alkatú modellek szerepeltetését, valamint a plus-size vagy curvy címkével ellátott kollekciók és brandek megszületését. Látszólag minden a jó irányba halad, azonban Lili rámutat egy rejtett összefüggésre.

„A tényleges probléma a méretek szegregálásában rejlik. Több, nagy múlttal rendelkező márka külön kezeli a plus-size méreteit, a boltban és a weboldalon is többnyire elkülönítve lehet ezeket megtalálni, sőt, adott esetben a szabványméretekben kapható fazonoktól eltérőeket kínálnak. Úgy gondolom, hogy ez a kívülállóság akadályozza a plus-size és curvy emberek valós divatipari integrációját”. 

A testformák szigorú elválasztása mögött felsejlenek a különböző vásárlói szegmenseket targetáló marketingstratégiai érdekek. Lili úgy véli, hogy a piaci megfontolások érthetők, ugyanakkor az inkluzivitás kérdését egyre kevésbé tarthatják maguktól kartávolságra a divatmárkák.

„Ennek eredménye Magyarországon is megfigyelhető például az Aeron esetében, ahol a 2022-es re-branding óta már része a márka DNS-ének az inkluzivitás. A ZERO kollekciójuk méretskálája már XXS-től XXL-ig terjed, ami egyértelmű lépés a testpozitivitás irányába.”

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült diplomaprojektjével Lili is a méretszegregáció feloldását tűzte ki célul. A különböző testformák tudatos figyelembevételével tervezett ruhakollekciónál a fő szempontot az alapanyag rugalmassága, kényelmessége jelentette, így külön hangsúly került a szettek struktúrájára. Ehhez Lili a passzé és pliszé kötéseket használta, amiket a platírozás technikájával, azaz két különböző színű fonal egyidejű kötésével vegyített. A struktúra sajátosságaként létrejött vertikális mintázattal és különböző színekkel való játék szabályát bizonyos testalkatok, bőr- és hajszínek figyelembevétele alkotta. Végül az elkészült darabok különféle ruhaméretű modelleken kerültek bemutatásra, így a Shape of All kollekció egyszerre üzen nekünk a testformák szegregációjának és hiányos reprezentációjának problémájáról.

// /

Mészáros Lili projektje a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Divat- és textiltervezés MA szakán készült, témavezetője G. Szabó Zsuzsanna, konzulense Tomcsányi Dóra volt.

Fotók: Vágó Csaba Kornél

Modellek: Tomaskó Bernadett, Kütrös Kata, Nemesi Zsófia Kató, Lackner Laura, Nagy Jácinta

MUA: Szénási Liza

Szerző: Balkó Dorottya