Fény a lelke mindennek – Hanko Eszter és Dawson V. Viktória lámpái


Vannak tárgyak, amiket tervezőként érdemes elkerülni. Főleg akkor, ha egy adott tárgycsoport szubsztanciája szinte megmásíthatatlanul forrta ki magát napjainkra. A könyvek például évszázadok óta lapokból és borítóból állnak, az autók négy keréken gurulnak, a lámpák pedig ugyanazon attribútumokon osztoznak: fényforráson, kapcsolón, vezetéken. Ha ilyen és ehhez hasonló tárgyak kerülnek egy designer látómezőjébe, a legtöbb esetben nem marad más bejátszható terület, mint az üres styling – gondolhatnánk. Variálni valamit a borító betűtípusán, simítgatni vagy éppen morcosítani a lökhárító éleit, megálmodni a villanykapcsolók legszebbikét. Ehhez képest Hanko Eszter és Dawson V. Viktória formatervezőkként arra vállalkoztak, hogy új forma mellett újszerű funkciót is keressenek lámpáiknak.


Több lámpa az egyben

Tervezői célom volt egy karakteres, szerethető tárgy megalkotása, melyhez a felhasználó tud kötődni. A NILU az otthonunkban való éjszakai közlekedés problémájára reflektáló hordozható lámpa – summázta Hankó Eszter mestermunkájának koncepcióját.

A lámpát bekapcsolni a búra érintésével lehet, minimális, meleg fénye pont elegendő ahhoz, hogy komfortosan közlekedjünk. Ez már csak azért is fontos, mert a hideg tónusú fények könnyen kizökkenthetnek minket az alvás ciklikusságából.

A NILU ugyanakkor nemcsak egy olvasólámpa hordozható funkcióval kiegészítve, akasztó és mágneses elemeivel könnyedén el- vagy lehelyezhető otthonunk bármely pontján, töltése pedig vezeték nélküli megoldással van biztosítva. A többféle felhasználási lehetőség miatt fényereje a búra hosszabb érintésével a minimálistól felfelé dimmelhető.

Játék a fényekkel

Összerak, szétszed, idetesz, odatesz – Dawson V. Viktória MOJLI nevű moduláris lámpájának 12 elemét tetszés szerint illeszthetjük, építhetjük. Az eltérő karakterek kombinálása által a végeredmény különböző érzetek, állapotok, személyes történetek lenyomata lesz.

„A koncepció megfogalmazásakor célom volt egy olyan tárgy létrehozása, amely a felhasználó által szabadon alakítható, mindennapos interakcióba kerülünk vele, az enteriőr meghatározó szereplője, egyszerre szoborszerű és funkcionális. A színek és formák által játékra hív.”

A készlet minden eleme önálló elektronikával rendelkezik, a kompozíciós lehetőségeket nem szükséges a fényforrás köré rendezni, így ad lehetőgét a szabad játéknak egy vizuálisan és taktilisen is ható folyamat során.

// /

A diplomamunkák a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervezés MA szakán készültek, Hanko Eszter témavezetője Püspök Balázs volt, Dawson V. Viktóriáé pedig Pais Anna.

Szerző: DIS