A buzzwordökön túl – Prototípus-variációk interaction designra


Gondolkodásmódot keresünk, nem csak technikai skilleket – hangzott a válasz korábbi interjúnkban arra a kérdésre, hogy milyen jelentkezőket várnak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Interaction Design képzésére. A jelentkezőkből azóta hallgatók lettek, ráadásul számos prototípust dolgoztak ki az elmúlt egy évben, éppen ezért leástunk a fájlstruktúrák legmélyére, hogy végül az Experessive Interactions c. kurzus legizgalmasabb projektjeiből szemezgessünk. Így talán pontosabb képet kaphatunk arról, hogy miképpen működnek a gyakorlatban olyan trendi hívószavak, mint a virtuális valóság, az interakció vagy éppen az inkluzivitás.


Virtuális valóság, valódi terápia

Barkóczi Máté, Hegyi Borbála

Képzeld el, hogy éppen egy biciklis balesetből lábadozol, amelyben eltört az egyik karod. A kezed és karod rehabilitációjához az orvosod javasolta, hogy végezz fizioterápiát, de a mindennapos fizioterápia fárasztó és unalmas számodra. Sőt, szükséged lenne segítségre is. A projekt ebben a viszonyrendszerben célozza az eredményes kézrehabilitációt. A koncepció a rehabilitációs folyamatot videojátékszerű élményként gondolja újra, ami során különböző háromdimenziós tárgyakkal lépnek interakcióba a felhasználók.

A kéz alapú, expresszív interakciók a gesztikulációk, mozdulatok és kifejezések használatára utalnak, valamint a jelentés és az érzelmek közvetítésére. Ezen interakciók eltérő formában ölthetnek testet, például kézmozdulatokkal kommunikálhatunk másokkal, zenét vagy más művészeti tevékenységet alkothatunk vagy érzelmeket fejezhetünk ki velük. Általánosságban elmondható, hogy a kézzel történő kifejező interakciók a kommunikáció és az önkifejezés eszközei lehetnek, amelyek az élet számos különböző területén, tevékenységeiben lehetnek jelen – beleértve a társas interakciókat, a művészeti törekvéseket, valamint a sport és egyéb fizikai tevékenységeket.

Az érzések arcai

Viktória Biki, Tanya Tarenkova

A kiegyensúlyozott, egészséges mentális állapothoz elengedhetetlen az érzelmi kommunikáció. Az Emoti Balls segítségével már fiatal korban megtaníthatjuk gyermekeinket arra, hogy észrevegyék, megfigyeljék érzéseiket, nem utolsósorban merjenek beszélni emocionális állapotukról, érzéseikről. A koncepció tulajdonkjéppen egy hat figurából álló szett szomorú karaktertől kezdve dühösön át a vidámig, ezek közül lehet választani attól függően, hogy éppen milyen érzéseket tapasztalunk.

Interaktív könyv

Jana Friedriechsen, Patrícia Koroknai, Tamara Valentina Süle

Jana, Patrícia és Tamara célja egy olyan Braille-számlálókönyv létrehozása volt, amely nemcsak Braille-írást, hanem áramvezető festéket is használ annak érdekében, hogy a gyerekek szórakoztató és interaktív módon tanuljanak számolni a könyv segítségével. A Braille-számlálókönyvet vak vagy látássérült gyerekek számára tervezték, valamint olyan látó gyerekek számára is, akik szeretnének megtanulni a Braille-írást és a számlálási készségeket.

// /

A projektek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Interaction Design MA szakán készültek, a kurzus vezetője Nagy Ágoston volt.

Szerző: DIS