Ufóesztétika és slow design – Tóth Lala rendhagyó ékszerkollekciója


Divatkiegészítő, kortárs ékszer, gyűjthető objekt, home decor? Az UTO-t nem lehet egyszerűen bekategorizálni, fluidan áramlik a műfaji határok között, egyszerre funkcionális és konceptuális objektum. Elsődleges rendeltetése szerint egy póló-átalakító eszköz, amivel az ismerős, már meglévő ruhadarabjainkat lehet újradimenzionálni.


A brandet Tóth Lala, textiltervező művész hívta életre budapesti „laboratóriumában”. Első ránézésre nehezen megállapítható, hogy miből és hogyan készülnek tárgyai. Az UTO (Unidentified T-shirt Object) formavilágát a paranormális jelenségek és a science-fiction utópiák inspirálták, gyártásuk pedig a technológiai innovációt ötvözi kézműves technikákkal. A titkos receptúra egy növényi alapú gyantát, egy 3D nyomtató apparátust, kézi csiszolást, fénygőzölést és üvegkristályokat foglal magába. Az ékszerek csomagolása sem hétköznapi: a tervező minden egyes darab köré egyedileg növeszt lebomló, micélium csomagolást – slow design a gyakorlatban.

A hosszadalmas procedúra során életre kelt ékszerek változatosan használhatók: a pólók ujjára, nyakára vagy aljára applikálhatóak, de önmagában, szoborszerű dísztárgyként is megállják a helyüket. Esztétikájuk valamiféle földöntúli szépséggel párosul, ami által garantáltan magukra vonják a figyelmet. A három formavariáció többféle színben választható: a visszafogott átlátszótól, a sejtelmesen csillogó fémes árnyalatokon át egészen az intenzív neonokig. A márka nevéhez hasonlóan az egyes modellek nevei is rejtélyes rövidítések, amelyek elrugaszkodott asszociációkra utalnak: Fénylő Köd a Sikamlós Ezüstös Kígyón (Shining Mist On Sliding Silvery Snake), Keserű Mediterrán Termés Fosszília (Bitter Mediterranean Crop Fossil).

A márka szellemiségéhez kapcsolódóan az UTO debütálására a DOXA Budapest kortárs művészeti galériában került sor. A white cube tér első részében az ékszereket, mint műalkotásokat installálták egy fehér asztalon, ami szándékosan megfosztotta őket eredeti, funkcionális kontextusuktól. A hátsó, lefüggönyözött rész mögött pedig egy bizarr „ufókutató laboratóriumba” csöppent a látogató, ahol többek között az ékszerek elkészítésének egyes fázisaira is fény derült

// /

Fotó: Kalicz Máté & Kőrösi László / Modellek: Bosánszky Léna, Kloff Dávid, Lendvai Dorka, Lőrinc Katalin, Sue / Fotó asszisztens: Mari Ornella / Smink: Hollósi Fruzsina / Haj: Márkus Eszter / Stylist: Huszár Réka / Grafikai tervezés: Tóth Boldizsár / Kurátor: Mucsi Mesi

Az UTO Instagram-oldalát INNEN éritek el

Szerző: DIS