„Az étellel való foglalkozás természetes érzelemforrás” – interjú Maurer Klimes Ákossal


Maurer Klimes Ákos | Fotó © Sivák Zsófia

Maurer Klimes Ákos | Fotó © Sivák Zsófia

Maurer Klimes Ákost egyszerre több oldaláról ismerhetjük: nemcsak népszerű formatervezőként, de neves cégek design tanácsadójaként és egyetemi oktatóként is dolgozik. Kondor Edit kerámiatervező művész mellett ő az egyik megálmodója az ABSTRACT NATURE projektnek, amiben két különböző elemet kapcsol össze: egyet, ami gyorsan elillan, és egyet, ami megmarad.

2015-ben a MOME keramikusai és az ország legjobb séfjei összefogtak, hogy megmutassák a gasztro-designban rejlő lehetőségeket. Olyan tárgyakat hoztak létre, amelyekkel magasabb szintre emelik az étkezést, és különleges élményt nyújtanak a fogyasztónak.

Az ABSTRACT NATURE több kérdést vet fel, mint azt elsőre gondolnánk… Hol vannak a közös pontjai a fine dining-nak és a designnak? Milyen tartós eredményei lehetnek annak, ha egy séf és egy tervező együtt dolgozik? És egyáltalán: mennyire időszerű az étkezéssel tervezői szinten foglalkozni?

Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a projekt konzulensével, illetve az ebből március 23-án a Design Terminálban nyíló kiállítás kurátorával, Maurer Klimes Ákossal.

Először beszéljünk egy kicsit a címről: mit fejez ki az ABSTRACT NATURE?

Az ABSTRACT NATURE egy beszélő név. A fine dining étkezések kultúrájában régóta megfigyelhető tendencia a visszatérés az alapanyagok tisztaságához. A természeti jelenségek mint inspiráció ennek az iránynak a tárgykultúrabeli párjai.

A hallgatókat arra kértük, hogy vezető magyar séfekkel konzultálva hozzanak létre egy természeti jelenség inspirálta fine dining-hoz kapcsolódó tárgyinstallációt. Fontos volt, hogy végigkísérjük őket egy olyan folyamaton, ahol megértik a jelenségek lényegét, majd erre építve alakítsanak ki koncepciókat, prototípusokat. Ezeket láthatják a látogatók a március 23-i Design Terminálban megrendezett kiállításon.

Miért épp a fine dining került a középpontba?

Minden adott volt egy izgalmas utazáshoz. Kondor Edit kerámiatervező egy évvel ezelőtt vezetett már egy sikeres kurzust a témában, engem pedig folyamatosan inspirál ez a terület, tanácsadói munkám mellett mindig is érdekelt más szakágak tervezői módszertana, és persze itt vannak a kiváló képességű válogatott hallgatóink. Olyan kurzust akartunk hirdetni, amit akkor is csinálnánk, ha épp nem kérne rá senki.

A food design-on belül a fine dining egy intenzív terület. Minden résztvevője, a közönségét is beleértve, egy közös kirándulás részese a minél koncentráltabb élmények rengetegében.

A kiemelkedő séfek kiemelkedő gondolkodók is. Ha elolvasod René Redzepi vagy Christian F. Puglisi jegyzeteit, nem csak séfek, de elemző-kutató felfedezők szövegeivel találkozhatsz. Egy ilyen közegben öröm tervezőként dolgozni.

Milyen személyes-szakmai kötődésed van a gasztronómiához és azon belül a food design-hoz?

A MOME-n formatervezőként és design managerként végeztem. Három éve tanítok, vezettem projektépítés kurzust, konzulensként részt vettem kísérletező food design projektekben. Hamar kiderült, hogy a tárgytervezés mellett az elemzés-koncepcióalkotás az, amit a legjobban élvezek. Terveztem borhotel ügyfeleinek élmény-útvonalat, dolgoztam a luxus élelmiszer szektorban, készítettem márkaidentitás koncepciót étteremnek. Koncepciótervezőként séfekkel és az őket segítő csapatokkal dolgozhattam együtt. Egy alkalommal megkértem egy séfet, hogy meséljen az ételek kitalálásáról. Konyhai kísérleteket vártam, ehelyett rajzokat mutatott az elképzelt ételeiről. Lépésről lépésre világossá vált számomra, hogy alkotóként ugyanazt a nyelvet beszéljük. Jelenleg egy új szemléletű séfoktatás tervén dolgozunk.

Mit gondolsz, mitől vált ennyire trendivé a food design, és milyen célból indítottátok el ezt a kezdeményezést?

Szinte mindent meg tudunk valósítani technikailag kielégítő szinten, a járművek biztonságosak, a házak praktikusak, de mégsem köszöntött be a boldogság korszaka. Van valami, amire rá kellett ébrednünk.

Edward de Bono írja a Simplicity című könyvében: „a technika ma már szinte bármilyen kívánt értéket elő tud állítani – csak éppen értéktervezésben állunk nagyon gyengén”. Ezekhez az értékekhez a legegyszerűbben érzelmeinken keresztül vezet az út. Az étellel és annak környezetével való foglalkozás ilyen természetes érzelemforrás, ez lehet az oka a népszerűségének is.

A projekt célja az volt, hogy a két alkotó terület – étellel és tárgyakkal foglalkozók – párbeszédét erősítsük. Mindkét terület alkotó folyamata nagyon hasonló, gyakran azonos módszerekkel terveződnek ételek és tárgyak, csak más az alapanyaguk.

Mi volt pontosan a feladatod, milyen pontokon kellett belenyúlnod a munkafázisokba?

Lipóczki Ákos tanszékvezető arra kért, hogy a kortárs kerámiatervezés területére hozzak be egy eredményorientált és előremutató hozzáállást. Projektszervezéssel és a koncepcióképzés szakaszaival foglalkoztam. Igyekeztem olyan munkakultúrát mutatni a hallgatóknak, amiben én is szívesen dolgoznék.

Mik voltak a legnagyobb nehézségek a konzulensi szereped során?

A tanítás kevésbé a konkrét ismeretek átadásáról szól, kiemelten fontos, hogy a lendületet fent tudjuk tartani, folyamatosan segítsük a hallgatók motivációját. A legnehezebb, hogy mindenkit a neki leghasznosabb figyelemben részesíts. Azt mondják, egy tanácsadó akkor végzi jól a dolgát, ha szükségtelenné válik. Talán pár területen ez sikerült.

Voltak nézeteltérések akár közted és egy résztvevő, akár két résztvevő között? Ha igen, hogyan sikerült ezeket áthidalni?

Élveztem, hogy nem mindig értünk egyet a csapattagokkal. Ez inspiráló volt. Mindenki kiállhatott az elképzeléséért, és meg is tette. Folyamatosan kaptunk visszajelzést a hallgatóktól, a konzulens partnertől és a séfektől is. Jól éreztem magam ebben a környezetben, sokat tanultam.

Hogyan, milyen szempontok alapján kutattátok fel a séfeket? Nekik mi volt a szerepük a tervezési folyamatban? Hogyan zajlott a közös munka?

Olyan személyiségeket kerestünk, akik a saját területükön sikerrel használnak kreatív folyamatokat, és meg is tudják valósítani azokat: egyszóval jó „tervezők”. Kondor Edit Pesti Istvánnal már sikeresen végigvitt egy tervezési projektet, amiben a Michelin-csillagos Tanti számára terveztek egyedi tányérokat. Huszár Krisztiánt, Sárközi Ákost és Várvizi Pétert személyes ajánlások alapján hívtuk meg a közös munkára. Ismerve a munkájukat inspiráló volt velük együtt dolgozni. Krisztián előtanulmányként bevezette Sáfrán Anettet egy munkanapjába, beállítva őt a konyhai pörgésbe, Ákos Herter Kata konzultációkra hozott tárgyait azonnal ki is próbálta éles tálalásban. Minden séf kihívásnak érezte, hogy ne csak szakmai, de oktatói szinten is ösztönözze a hallgatókat, valóban bekapcsolódva a kreatív folyamatokba, lehetőséget látva a hosszútávú együttműködésre is.

Mit meséltek a résztvevők, tanultak valamit egymástól a közös munka végére? Ha igen, mit?

Ezt tőlük kéne megkérdezni. Úgy láttam, hogy mind a tervezőknek, mind a séfeknek izgalmas kaland volt. Rácsodálkozhattak arra, hogy milyen közel van a két terület gondolkodása, inspirációi.

Mi lesz az utóélete a projektnek és a termékeknek? Sikerült valamelyik hallgatót a gasztro-design felé terelni?

A kurzus célja egy folyamatos építkezés. Ennek első lépcsője a március 23-i Design Terminálban tartandó kiállítás, ahol a résztvevő séfek élő tálalással keltik életre az installációkat és bemutatkozik a projekt folyamatát felvázoló rövidfilm is. Tárgyalások folynak szakmai kiállításokkal és a nemzetközi bemutatkozás lehetőségét is folyamatosan keressük, de erről még nem mondhatok részleteket.

A kurzust szabad jelentkezés alapján vehették fel hallgatók, így a motiváció adott volt. Mindenkit izgatott ez a téma, és többen folytatják is. Herter Kata Sárközi Ákos Michelin-csillagos séffel konzultálva dolgozik a diplomamunkáján, Almássy Lili a mindennapi étkezési tárgyaink egyszerűsége jegyében viszi tovább a diplomatémáját. Mindketten tehetséges tervezők, érdemes lesz rájuk figyelni.

Van olyan elkészült termék, ami kifejezetten elnyerte a tetszésed?

Kovács Mété hide munkája izgalmas felvetés; a „rejtőzködés – elfedés – meglepetés” témáját járja körül. Az egymásba illeszkedő gömbcikk-formák lehetőséget adnak a séfnek, hogy egymás alá rejtve a fogásokat, fokozatosan fedezzük fel azokat.

Sáfrán Anett X%B bauxit inspirálta tárgyai a kőzet minden tulajdonságát – színvariációk, formakarakter, textúra – felhasználják, így a gyermekkori emlékek helyszíne inspirálta tárgyak egy személyes tájképpé állnak össze az asztalon.

Terveztek hasonló vállalkozást a közeljövőben?

Cél, hogy minden szeptemberben indítsunk a food design témájához kapcsolódó, aktuális trendeknek megfelelő kurzust. Folyamatosan keressük azokat a partnereket, akik hosszú távon be tudják kapcsolni a piaci tapasztalatokat a kreatív oktatásba.

Szeretnél most már kizárólag a szervezői oldalon maradni vagy szívesen terveznél te magad is konyhai eszközt, akár ételt?

Folyamatosan dolgozok tervezői területen is, így nincs hiányérzetem. Most épp egy catering cég eszközrendszerét kell újraterveznem, és a tanácsadói projektek sem szünetelnek. Ételek helyett szívesebben terveznék élményeket.

Mit gondolsz, milyen jövője van a food design kiállításoknak, illetve a tiétekhez hasonló projekteknek? Mit tanácsolnál annak, aki hasonló vállalkozásba vágná a fejszéjét?

A téma aktuális, kezdj bele most! Nemzetközileg sorra alakulnak a food design-hoz kapcsolódó szervezetek és képzések, a téma szociálisan érzékeny területei is adnak lehetőséget a tervezőknek – ez egy egyre erősödő terület. Minél több tapasztalt design szakember segítheti a food design vállalkozásokat és civil kezdeményezéseket, annál sikeresebbek lehetnek.

// /

Készítette: Borda Réka

mome abstract nature meghívóABSTRACT NATURE

fine dining design

MOME Design Intézet, Tárgyalkotó Tanszék

Konzulensek

Kondor Edit | ABSTRACT NATURE témavezető | DLA, Tárgyalkotó Tanszék

Maurer Klimes Ákos | ABSTRACT NATURE kurátor, szakkonzulens | Design tanácsadó

Konzulens séfek

Huszár Krisztián | séf

Pesti István | séf, Platán

Sárközi Ákos | séf, Borkonyha

Várvizi Péter | séf, Larus

Hallgatók és projektek

Fű Borbála – Terra | MA kerámiatervezés, Tárgyalkotó Tanszék | konzulens séf Pesti István 

Kovács Máté – hide | BA kerámiatervezés, Tárgyalkotó Tanszék | konzulens séf Pesti István 

Simon Borbála – Fossil | MA kerámiatervezés, Tárgyalkotó Tanszék | konzulens séf Pesti István 

Herter Katalin – Winter blooming | MA kerámiatervezés, Tárgyalkotó Tanszék | konzulens séf Sárközi Ákos

Mezei Enikő – Gaia | MA kerámiatervezés, Tárgyalkotó Tanszék | konzulens séf Sárközi Ákos

Almássy Lili – earthy | MA kerámiatervezés, Tárgyalkotó Tanszék | konzulens séf Várvizi Péter

Tengely Nóra – CELSIUS + – | MA fémművesség, Tárgyalkotó Tanszék | konzulens séf Várvizi Péter

Sáfrán Anett – X % B | MA kerámiatervezés, Tárgyalkotó Tanszék | konzulens séf Huszár Krisztián