Lugosi Béla újra kísért – Kis Hungarikumhazározók 2


kis_hungarikumhatarozok_masodik_kiadas_01wkis_konyhatarozo_bogracs_web-tile_A héten bemutatták a Kis Hungarikumhatározók legújabb generációját. A Magyar Formatervezési Külön Díjas és a legjobb közép-európai design diplomamunkák közé beválasztott könyvsorozat három új kötetét láthattuk a Brody Studiosban.

A magyar jellegzetességeket és sztereotípiákat frissen újraértelmező sorozatot Szabó Zsófi grafikusművész fiatal kortárs írókkal közösen hozta létre. Az első kiadás Zsófi diplomamunkájaként látott napvilágot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. A Kis Közhelyhatározó, a Kis Piachatározó, a Kis Fürdőhatározó, a Kis Balatonhatározó, a Kis Kocsmahatározó és a Kis Pálinkahatározó magyar, angol és olasz nyelven készült el 2014 őszén. Ezt követték a közönségsikert arató kiegészítő termékek (képeslap, vászontáska, noteszek, tetoválás és kártyapakli) 2015 folyamán.

A projekt mára kinőtte magát, és három újabb kötettel bővül a sorozat: itt a Kis Konyhatározó, Kis Pusztahatározó és Kis Találmányhatározó!

kis_hungarikumhatarozok_masodik_kiadas_04wA magyar puszta, a magyar konyha és a találmányok Pákozdi Nóra (Kis Konyhatározó), Katona Kriszta (Kis Találmányhatározó), illetve Ughy Szabina és Dezse Balázs (Kis Pusztahatározó) szövegeiben kelnek új életre. A tervező és a szerzők elsődleges célja egy olyan designtermék megalkotása volt, amely amellett, hogy hűen tükrözi a magyar kultúra sajátosságait, önreflektív, nem megszokott stílusban szemlélteti a magyar valóságot. A témákat Szabó Zsófi jellegzetes grafikái illusztrálják.

A legújabb kiadás magában foglalja a korábbi kötetek német, illetve japán nyelvű kiadásait is. A Kis Hungarikumhatározók jelenleg a Balassi Intézet szervezésében megrendezésre kerülő Pekingi Magyar Héten szerepelnek, a nyár folyamán pedig az Artplaccon, a Művészetek Völgyén, illetve a Szigeten is megtalálhatóak lesznek.

// /

logo_hungarikum

www.hungarikumhatarozok.hu