Szabad alkotás, önkifejezés és végtelen asszociációk: Food Design


A MOME Design-és művészetmenedzsment szak által szervezett eseménysorozat évadzáró estjének témája ezúttal a food design lesz. Góg Angélát és Matók Zsuzsit a műfaj alkotói oldaláról kérdezzük, míg Geiger Bianka az elméleti megközelítéséről mesél majd.

© Góg Angéla

A május 25-én megrendezésre kerülő esemény igyekszik meghatározni, hogy mi is pontosan a food design. Válaszokat keres arra, hogyan kapcsolódik olyan fogalmakhoz, mint a gasztronómia vagy az eat art, és miért nem keverendő össze a food stylinggal. A szervezők kíváncsiak arra, hogy mi a célja és mozgástere ezeknek a projekteknek, illetve milyen lehetőségekkel lehet elindulni a hazai piacon.

Matók Zsuzsi – Nedill Food Design

Zsuzsi reflektív alkotásaival, organikus ételeken keresztül hozza közelebb az embert a természethez, művészethez és saját magához. Ezt a missziót több vonalon valósítja meg: pop-up eventekkel, az ételek mint természet adta formák és anyagok művészeti szintre emelésével. Ételkompozícióit művészeti- vagy designeseményekre önálló alkotóként hozza létre, reflektálva a kiállított tárgyakra illetve az esemény témájára. Célja a formabontás, az általános konszenzus alatt álló dolgok felülírása.

Foglalkozik food stylinggal, tematikus események tervezésével és eat art projektekkel is. Reklámfilmek, valamint különböző tárgy- és stúdiófotózások esetében food stylistként működök közre.

Két irányból vezetett a food designhoz az útja. Egyrészt filmes produkciókban food stylistként dolgozott, másrészt az egyetemen kulturális antropológiát hallgatott, ahol sokat foglalkozott esztétikával, táplálkozás-antropológiával és szépségfogalmakkal. A gyakorlati munka és a tanulmányok pedig szépen lassan összefonódtak.

rozen moments // like a fish © Matók Zsuzsi

Góg Angéla – Goga Food 

Angélát a mestermunkája során az emlékek visszaidézésének mechanizmusa kezdte el foglalkoztatni. Az ételeken keresztül arra kérdez rá, hogyan és minek a hatására emlékezünk; miként idézi fel egy régen érzett íz a gondtalan gyermekkort. Kutatása során 421 személyes történetet dolgozott fel és rendszerezett. A projekt célja a dialógus elindítása volt, az emlékezés folyamatának segítése és a figyelem tudatosítása egy-egy íz kóstolásakor. Ahhoz, hogy az élményt még közelebb vigye a befogadóhoz még egy érzéket bevont: a tapintást. Az ételek nemcsak ízek, hanem az ételfogyasztásuk módja miatt is élményszerűvé válnak. Angéla célja kilépni a megszokott, komfortos étkezési módokból.

Tervezőként vallja, hogy az étel ehető üzenet, amire érdemes odafigyelni. Kutatásai mellett számos hazai designeseményre, kiállításmegnyitóra tervez és kivitelez személyre szabott kóstolót. Aktuális kutatásának középpontjában ezúttal a nagybetűs vasárnapi ebéd áll.

© Góg Angéla

Geiger Bianka – Az étel mint médium

Bianka a food design és gasztronómia elméleti oldalával foglalkozik. Szakdolgozatában a művészet, a design és a gasztronómia területeit az étel médiumszerepén keresztül vizsgálva kereste a választ arra, mi az étel a létszükséglet és az örömforrás dimenzióin túl. Elfogyaszthatósága, romlandósága és sokoldalúsága miatt kiváló közvetítője gondolatainknak. Olyan anyag, ami képes valaminek az üzenetét átadni. Célja az volt, hogy bemutassa, az ételben jóval több rejlik, mint elsőre gondolnánk és releváns a művészeti- és designéletben való interpretációja.

// /

Helyszín: MOME Z, kis auditórium, 1111, Bertalan Lajos u. 2.  

Időpont: 2017. május 25., csütörtök, 19.00

Facebook esemény

Forrás: sajtóközlemény