Magyar fiatalok mutatkoznak be a világ egyik legnagyobb fotóvásárán


Nem mindennap számolhatunk be róla, hogy a Paris Photo Fair-en egyszerre két magyar fotográfus debütál. Idén Geibl Kata és Szalai Dániel neve is bekerült annak a négy fiatalnak a névsorába, akiket a nemzetközi zsűri Carte Blanche díjjal jutalmazott, így a munkáik bemutatásra kerülnek a világ egyik legnagyobb fotós eseményén.

Geibl Kata és Szalai Dániel az európai egyetemek diákjait kitüntető Carte Blanche Student Award díjazottja lett. Fotósorozataikat nagy formátumban állítják ki a párizsi Gare du Nord vasútállomáson október 4. és november 12. között, valamint egy kerekasztal-beszélgetés alapjául is szolgálnak majd a munkáik. Kata és Dániel is a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotó szakán tanulnak; rajtuk kívül két másik fotós hallgató, az osztrák Simon Lehner és a francia Daria Minina kapott díjat. A Gare du Nord-nál történő bemutatkozásukat követően a Paris Photo-n lesz megtekinthető a portfóliójuk.

A Carte Blanche Student Award a Paris Photo, a Picto Foundation és az SNCF Gares & Conexions összefogásából jött létre azzal a céllal, hogy az európai egyetemek kiemelkedő tehetségeinek lehetőséget nyújtsanak a nemzetközi szereplésre.

Geibl Kata Sisyphus című sorozata szeptemberben már látható volt az amszterdami Unseen fesztiválon, és az „emberiség tudományba vetett hitével”, illetve a történelmi haladás koncepciójának megkérdőjelezésével foglalkozik. Finnországban töltött féléve kapcsán Katával korábban készítettünk egy rövid interjút – akkor még csak alakulóban volt a mostanra beérett fotóanyag.

Szalai Dániel | Novogen | 2018

Szalai Dániel idén megnyerte a Capa Központ Budapest Portfolio Review-ját, Novogen című sorozata pedig bejárta a sajtót. Többek között mi is beszélgettünk vele arról, hogy mit árul el egy csirketelep az emberről, és a kérdés hogyan válaszolható meg egy fotókönyv formájában.      

 

// /

A teljes sorozatokat megnézhetitek a fotósok honlapján: www.katageibl.com | www.danielszalai.com