A széthullás fázisai – Vatány Szabolcs kísérleti typo projektje


Ha tervezőgrafikára gondolunk, először talán nem a kétkezi munka jut eszünkbe. Vatány Szabolcs azonban tipográfiai kísérletében pont a fizikai megformálást és a digitális tervezést ötvözte. Munkájának fókuszában az osteoporosis, azaz csontritkulás áll.

Elmondása szerint a tervezést részletes kutatás előzte meg, körbejárta a betegség tüneteit, következményeit, vizuális jellegét, majd a csontszerkezeti összetevők vizsgálata után rátalált a munkafolyamat alapkövére. A mészkő és a csont alapvető összefüggése a kalcium-karbonát, ugyanis ez alkotja a két természetes anyag több mint hatvan százalékát, ezenkívül mindkettő rendelkezik a súlyvesztés, színváltoztatás és szétmállás tulajdonságával, amely hasonlóság szembetűnő az olyan csontok esetében, amik az osteoporosis tüneteit hordozzák.

Habár Szabolcs elsődleges elképzelése az volt, hogy megtervezi, majd kivési a formát, a végeredményt mégis inkább saját keze és a kő küzdelme határozta meg. Itt köszön vissza képzőművészeti vonzalma, ami már korábbi tanulmányai során is jelen volt grafikai munkáival párhuzamosan.

„Kellemesen érintett, hogy reszelőt fogtam a kezembe meg, hogy anyaggal kellett dolgoznom…”

A következő lépcsőt a szétmállás határozta meg: a mészkő és a víz érintkezése viszonylag rövid idő alatt látványos anyagi szétesést eredményez. A folyamat rögzítésével a teljes betűcsalád további fokozatokkal, az egyes betűk széthullási fázisaival egészült ki. A mészkő színeiben is a csontot idézi, éppen ezért a projekthez tartozó arculat, a könyv, a poszterek és a névjegykártyák sem tartalmaznak más színt.

„A borító külön kérdés.”

A szokványos megoldások helyett két vágott mészkőlap tartja egyben a könyv lapjait, ettől a munka valahol a könyvkötés és a szobrászat határán egyensúlyoz. Szabolcs nem tekinti befejezettnek projektjét, még ma is töpreng a további lehetőségeken, valamint tervezi a már eddig meglévő anyag pályáztatását, amihez innen kívánunk neki sok sikert.

// /

Vatány Szabolcs további munkáit a következő linkeken tudjátok megtekinteni: BEHANCE INSTAGRAM 

Szerző: Ádi Brigitta

A cikket a 2020-as Formatervezési Díj kapcsán közöltük újra.