Így fejleszd a vidéket – Szociális design Tomoron II. rész


Korábbi cikkünkben bemutattuk a Borsod megyei Tomoron található Romama szociális szövetkezetet, mellyel egy kurzus keretein belül ismerkedtek meg a diákok, hogy végül egy megvalósítható projekttel növelni tudják a társadalmi vállalkozás forgalmát. A hallgatók nehéz feladattal álltak szemben, hiszen átható ismereteket kellett szerezniük a térségről és a közösség tagjairól, a tervezés során pedig fontos szempont volt a fenntarthatóság. A sok munka viszont meghozta gyümölcsét, az elkészült terveket május 17-én a MOME kipakoláson mutatták be a Romama tagjainak és az érdeklődőknek.

A hallgatók három kisebb interdiszciplináris csapatra bontva dolgoztak különböző megközelítési metódusok szerint. Az első csapat a közösség gyökereinek feltárására törekedett, mélyinterjúk alapján tájékozódtak, inspirálódtak. A kiragadott történetekből egy social media felületen megjeleníthető sorozat született, melyben minden idézethez kapcsolódik egy rövid animáció vagy GIF, amit a kurzuson résztvevő animációs hallgatók készítettek. A Brand csapaton belül több kategóriában is készültek tervek, hiszen foglalkoztak a Romama logójának, illetve a weboldalukon megjelenő ikonok megtervezésével, valamint a Romama Facebook-oldalának fejlesztésével is.

A Termékfejlesztés csapat olyan ötleteket gyűjtött, melyek részben a Romama már meglévő szolgáltatásaira épülnek, a közösség erőforrásaihoz mérten nem igényelnek túl nagy ráfordítást. Ezek közé tartozik a food truck, amivel a Romama csapata kivonulhat fesztiválokra vagy éppen a Cserehát környékén megrendezett labdarúgó mérkőzésekre. A food truck kínálata nem sokban tér el a Romama lakáséttermének menüjétől, a fesztiválozók megismerhetik a tradicionális cigány konyhát, pontosabban annak a fast food verzióját, a vakaró szendvicset vagy a cigány gíroszt. A második ötlet szintúgy a cigány konyha tradícióira épül: a Tomorra látogatók egy gasztro-workshoppal betekintést nyerhetnek a hagyományos ízek világába, sőt saját maguk is elkészíthetik az ételeket, amiket aztán közösen fogyaszthatnak el Szilvi néni verandáján.

A remek hangulatú kipakoláson bemutatták az elkészült terveket, melyek egy-két könnycseppet, nem kevés mosolyt és rengeteg nevetést is előcsalogattak a nézőtéren. Ha valaki lemaradt az eseményről, de szeretné élőben is látni a kurzus eredményeit, annak innen üzenjük: találkozzunk a Kolorádó fesztiválon, hiszen az elkészült projektek ott is megtekinthetőek lesznek!

// /

A kurzus a MOME EcoLab munkatársai segítségével valósult meg.

Oktatók: Fehér Bori – építész, Csernák Janka – formatervező, doktorandusz, Szerencsés Rita – hatáskutató, doktorandusz, Gosztonyi Márton PhD – szociológus

Szerző: Antal Éva