MOME x Kolorádó – Kihagyhatatlan programok a Budai-hegyekben


Évről évre egyre több olyan pont szerepel a fesztiválok programjaiban, ami áttétesen vagy a szó legszorosabb értelmében kapcsolódik a designhoz. Örömteli fejlemény ez, hiszen a designkultúra így szélesebb körben terjedhet, ráadásul egy oldott, kötetlen formában. Cikkünkben a Kolorádó fesztivál designhoz kötődő programjait gyűjtöttük össze.

Idén a designnal kapcsolatos programok a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közreműködésével valósulnak meg, ami több szempontból is újszerű kezdeményezés. Egyfelől a MOME programjai egy teljesen új helyszínen, az Erdei Iskolában lesznek megtartva, másfelől most először történik meg, hogy a Kolorádó nappali programsávjában nemcsak hangsúlyosan van jelen a design, a fenntarthatóság vagy éppen a tárgykultúra, hanem a fesztivál egész ideje alatt jó alternatívát is biztosít a napközbeni kikapcsolódásra.

x Manage it Yourself

Számos eseményen van már túl a Manage it Yourself, ezúttal viszont egy eseményspecifikus beszélgetéssel készülnek a szervezők. Ha már zenei fesztivál, akkor péntek délután egy zenész-menedzser páros együttműködésébe kaphatnak betekintést az érdeklődők, hogy ne csak a művészi, hanem a piaci szempontok is teret kaphassanak.

― Időpont: péntek, 17:00

x EcoLab

A MOME EcoLab kutatócsoportja és hallgatói közel fél éven keresztül dolgoztak a Borsod megyei Tomoron működő ROMAMA Szociális Szövetkezettel, hogy olyan kismértékű beavatkozásokat hajtsanak végre, amik segítik az alacsony jövedelmű lakosság helyzetét pénzügyileg is fenntartható vállalkozásokon keresztül. Szombaton a projekt részletekbe menő bemutatóanyagát lehet – egy előadás keretein belül – megnézni.

― Időpont: szombat, 15:00

x Zero waste

A zero waste életmóddal kapcsolatos érzékenyítő előadás után a workshopon olyan termékek elkészítése sajátítható el, amiket mindennapjaink során használunk. Ha téged is zavar, hogy minden péksütemény megvételekor ki kell dobni egy zacskót, akkor látogass el az eseményre!

― Időpont: csütörtök, 18:30

x Inspiráló Designelmélet

Az Inspiráló Designelmélet ezúttal ott lesz a Kolorádón is, az alkalomhoz illően fesztivál üzemmódba vált. Egyre több helyen téma a fenntarthatóság, de vajon hogyan lehet bekapcsolódni ebbe egy fesztivál kellős közepén? A fenntarthatóság és etikus design kimeríthetetlen témáiról a megszokott előadások során lesz lehetőség elmélkedni, ezúttal viszont a program egy workshoppal is bővül.

― Időpont: péntek, 14:00

x Tárgyaink a mindennapokban

A workshop arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy tárgyi környezetünk, aminek rendeltetésszerű létezését általában alapvetésként kezeljük, milyen nagy hatással van mindennapi életünkre. A bő egy órás program két részből áll össze: az első blokkban rövid ismertető előadásokat tartanak az elmúlt pár évtized jellegzetes használati tárgyairól, később pedig a tárgyakhoz kapcsolódó improvizációs gyakorlatokkal zárul az esemény.

― Időpont: csütörtök, 14:00

x Suminagashi márványfestés

A Suminagashi közel kétezer éves japán papírmárványozási technika. Kínából ered, de igazán híressé a japán shinto szerzetesek tették a 12. századtól kezdődően. A festékek és a terítő felület variálásával a technika nem csak papíron, de más hordozókon is működőképes. Ha érdekel a technika vagy a japán kultúra, akkor látogass el az eseményre!

― Időpont: szombat, 15:00

x Mini természetkép készítés

A workshop folyamán a vállalkozókedvűek elkészíthetnek egy miniatűr természeti képet, megismerkedhetnek a szövés technikájával. A szövés segít lelassulni, kikapcsolni az elmét, egyfajta meditatív tevékenység. Természetesen az élmény mellett egy saját készítésű tárggyal, egy emlékkel is gazdagodnak a látogatók: a növénykép jelképezni hivatott a természetet, azt amit nekünk, embereknek ad.

― Időpont: péntek, 14:00

x Tájkép installáció

A fesztiválra – két textil szakos hallgató – egy hamisítatlan land art projekttel készül, fatörzsek adta határok közé szőnek, csomóznak, kötnek. Az alapanyagok csak természetes szálak, ágak, fű, vadvirágok, így az alkotás nem okoz kárt környezetében, hiszen idővel egyszerűen visszahull az anyaföldbe. Az installáció napnyugta után is megtekinthető.

x Strech textil installáció

A fesztivál másik textillel kapcsolatos installációjában különböző strech textíliákat feszítenek ki fákra, ezzel teremtve egy különleges atmoszférát. A textíliákba vezetett fények egész este világítanak, a csillagos eget imitálják egy absztrakt formába burkolva. Napközben árnyékos közösségi térként funkcionál, éjszaka pedig az installáció mint látványelem működik.

x Útmenti feedback

A helyszínek között a fesztiválozók állandóan utaznak – ebben a mozgásban szeretne meglepetést okozni az audiovizuális térinstalláció. Az utazás során bárki részévé válhat önmaga és a többiek mozgásából generált képnek, így válik a motorikus közlekedés igazi fesztiválélménnyé. Az utazás szőnyegéül élő ambient-soundscape szolgál, a távolságot pedig az elsuhanó tájak képe nyújtja.

// /

A részletes programtáblát ITT találjátok, a MOME x Kolorádó Facebook-eseményt pedig ITT!