Gyönyörű betonbútorok a VPI műhelyéből


A VPI Beton utcabútorai nemcsak a hazai design, hanem a budapesti közterek megkerülhetetlen elemeivé is váltak. A Design Hét keretein belül október 11-én bepillantást nyerhetünk az üzem kulisszái mögé: kiderül, hogyan készülnek a betonbútorok, a résztvevők pedig kipróbálhatják magukat a betonöntésben. Addig is vegyük górcső alá a műhely legjobban sikerült darabjait!


A VPI csapata az utcabútorok fejlesztése során a közterek innovatív újragondolására törekednek. Folyamatosan kísérleteznek, keresik az új utakat – saját fejlesztésű betonkeveréküknek köszönhetően az összetett formájú, valamint a finom felületű bútorok megalkotása sem jelenthet akadályt. Habár a képek nem adják vissza maradéktalanul a formák és anyagok gazdagságát, Budapest utcáin járva – ha elég szemfülesek vagyunk – akár saját magunk is meggyőződhetünk arról, hogy miért lett több díjjal kitüntetve a VPI Beton az elmúlt évek során.

LUDY

Fotó: NEOGRÁDY-KISS BARNABÁS

A LUDY hangsúlyos mérete és formája különleges kontrasztban áll légies megjelenésével. Megvilágítása könnyed, éteri tárggyá varázsolja ezt az egyébként masszív betonelemet. A fényforrás egyébként egy egyedi gyártású, alulról szerelhető kültéri LED panel, amely egyenletes, szórt fényt ad.

Tervező: Skardelli György

ASTRO

Fotó: NEOGRÁDY-KISS BARNABÁS

Az ASTRO egy letisztult és barátságos köztéri szemetes. Klasszikus megjelenése újszerű vonalvezetéssel és innovatív műszaki megoldásokkal párosul. Játékos könnyedséggel illeszkedik környezetébe, alapteste betonból, fedele horganyzott és porfestett vagy rozsdamentes acélból készül. Rongálásbiztos kialakítása és kopásálló felületkezelése miatt rendkívül időtálló.

Tervező: Nagy-Mihályi Márk

CROMA

Fotó: NEOGRÁDY-KISS BARNABÁS

A CROMA padrendszer látványos, innovatív formáival, közösségbarát térformálásával érdekesebbé és egyben élvezetesebbé teszi környezetét. Egyik nagy előnye konstrukciójából adódó sokszínűségében rejlik. Öt alapelemből áll, amelyekből nagy, tömbszerű, erőt sugárzó együttesek állíthatóak össze. Az elemes rendszernek köszönhetően a nagyméretű együttesek telepítése még nehezen megközelíthető helyeken is megoldható.

Tervező: Paunoch Renáta

KAVICS

Fotó: Fabricius Anna

A Kavics az elmúlt évek talán egyik legjobban sikerült, és persze a legnagyobb médiavisszhangot kapó köztéri utcabútora. A koncepció az A’Design Award gold fokozatú díját nyerte meg, a formatervet elnézve nem véletlen: vonzza a tekintetet, felébreszti a kreativitást, szabadságot sugall. Lehet rajta beszélgetni, olvasni, limonádét inni, dolgozni vagy napozni. Egyszóval – felfedezni.

Tervező: Fülöp Fruzsina

// /

Október 11-én a Design Hét Nyitott Stúdió programsorozatának keretében rendezik meg a Betonpéntek eseményt, ahol 14 órától bepillanthattok a kulisszák mögé. Az üzemlátogatás és a betonöntő workshop is ingyenes, de utóbbi regisztrációhoz kötött, amit a VPI Beton weboldalán tudtok megtenni.

További részleteket ITT találtok!

Szerző: designisso