Infinity – Iskolabútor újragondolva


Mitől lehet egyedi és miben hozhat újat egy bútor, amikor nap mint nap új termékek jelennek meg, mind megformálásban, mind anyaghasználatban és gyártási technológiában? Veres Adrienn válasza egy 100%-ban újrahasznosított műanyagból készített iskolai szék, amely az Infinity nevet viselő bútorcsalád első prototípusaként valósult meg a 2020. évi Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj nyertes pályaműveként, később pedig elnyerte a holland Precious Plastic „2020 Legjobb Bútora” címet.


Adrienn 2019-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építész mesterszakán. A diploma megszerzése után Eindhovenben, a Precious Plastic szervezetnél folytatott szakmai gyakorlata során nyert betekintést a műanyag újrahasznosítás világába.

A tervező célja egy több elemből álló, újrahasznosított iskolabútor létrehozása, mely egyaránt beilleszthető a hagyományos és modern oktatás tereibe.

A bútor megformálásában a hagyományos iskolai székek ergonómiáját idézi. Megjelenésében azonban mégis egyedi, az anyaghasználatból eredő végtelen színkombináció és mintázat személyessé és játékossá teszi a bútort.

A szék elemei félipari hőpréssel előállított 6mm vastag műanyagtáblákból készültek.

A táblák válogatott HDPE – kemény polietilén – reszelékből állnak. A tábla színvilága és mintázata a különböző műanyag tárgyak reszelékének milyenségétől, mennyiségétől függ. A HDPE széleskörű felhasználásából adódóan (palackkupakok, csövek, játékok, tálak stb.) egy végtelen palettát kapunk. A CNC vezérléssel kimart alapformákat matt, csiszolt felülettel alakította ki a tervező, hogy az intenzív használatnak kitett felületek kevésébé legyenek sérülékenyek. A szerelésre kész elemek árammal hevített fémhuzalos élhajlító segítségével jöttek létre.

Az előállításban nincsen leeső hulladék, a formák kimarása után fennmaradó darabokat újra le lehet darálni, majd táblásítani.  A tervező számára kulcsfontosságú, hogy a bútor megőrízze DIY – „készítsd magad” – jellegét, és előállítása ne alakuljon át sorozatgyártássá, hiszen akkor elvesztené a gondolatiságát, személyiségét. A szék gondolatisága, melyre a bútorcsalád neve, az INFINITY is utal, az előállítási folyamat ciklikusságában fogalmazódik meg.

„Magára az anyagra szerettem volna utalni vele. Amiből jelenleg a bútort készítettem, az korábban lehet, hogy tejesflakon vagy hűtőalkatrész volt. Ha pedig már az általam készített bútor is elhasználódik, azután megint készülhet belőle valami más…”

A szék egy alternatívát nyújt a bútorgyártásra, és kapcsolódhat a városok szemét-túltermelésének problematikájához is. Erre a kihívásra reagált Tasnádi Gergely építész mestermunkája, amelyről egy korábbi cikkünkben olvashattok. A szék prototípusa lényegében az egyik megvalósult eredménye a diplomamunkában felvetett Eldorado koncepciónak.

// /

Konzulens, segítő: Tasnádi Gergely
Műanyagtábla: Studio Smelt (https://www.instagram.com/studio.smelt/)
CNC marás: FabLab Budapest (https://www.instagram.com/fablabbudapest/)
Fotók: Pap Dávid/Fablab Budapest

Szerző: Kovács Áron