Van Goghtól a holdra szállásig – Íme, a Talent Awards győztesei!


Több tízezer LEGO kocka felhasználásával készítettek különleges mozaikképeket a LEGO Hungária Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös alkotói pályázatának résztvevői. Az első alkalommal megrendezett Talent Awards célja, hogy összehozza a design, a művészetek és a LEGO kockák rajongóit.  A legizgalmasabb művekből összeállított különleges kiállítás a mai naptól megtekinthető – cikkünkben a díjazott alkotásokat szemléztük.


Kormos Anna, A MOME egy napja | 2. helyezés (MOME)


„A LEGO-képek és a fotómozaikok kapcsán is beszélhetünk egyfajta anyagszerűségről. A kérdés, hogy mi az, ami a leginkább kidomborítja az adott médium sajátosságait”

– hangzott el a kulcsmondat Erdély Dánieltől interjújában, akivel a Talent Awards zsűrizése kapcsán beszélgettünk. A díjazottak között olyan alkotók munkáit találjuk, akik ráéreztek a LEGO-képkészítés lényegére, ami kétségtelenül nem mindennapi tervezői helyzetet jelentett.

Fabók Luca, KockArt | 1. helyezés (nyílt)


A Talent Awards keretein belül az alkotóknak otthoni készleteiket felhasználva kellett maximum 1*1 méter nagyságú mozaikképet készíteniük, amivel két különböző kategóriában indulhattak: az országosan nyílt pályázaton, vagy a A MOME hallgatói és munkatársai számára kiírt belső pályázaton.

“A MOME örömmel vállalt szerepet a projektben, mivel célunk az alkotás örömének megosztása, a kreatív képességek kibontakoztatásának segítése, azok számára is, akik nem részesei művészeti tevékenységeknek”

vázolta Fülöp József, a MOME rektora, hogy mi volt a célja a LEGO és a MOME együttműködésének.

Schliszka Tamás, Kis lépés egy embernek, hát még egy figurának! | 2. helyezés (nyílt)


A zsűri egyébiránt öt főből állt, így különféle szempontok érvényesültek az elbírálás során. Roberta Cardazzo, a LEGO Csoport designmenedzsere például a következőképp fogalmazott: „Az értékelésnél számomra az egyediség és az alkotás mögötti gondolat volt a két legfontosabb szempont. Jó volt látni, mennyi különböző technikát alkalmaztak az indulók, és azt kell, hogy mondjam, a maga módján minden benyújtott pályamunka egyedi lett!”

Szalay Péter, Összkép | 3. helyezés (nyílt)


Szabó Évu | 1. helyezés (MOME)


Nguyen Tran Norbert, Szín és forma | 3. helyezés (MOME)


// /

A tárlat megtekinthető online a PiQ virtuális terében, a Talent Awards weboldalán keresztül, illetve 2021. június 10-ig – az aktuális egészségügyi korlátozások figyelembevétele mellett – a MOME BASE épület Zugligeti út felőli frontján.

Zsűri: Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora | Roberta Cardazzo, a LEGO Csoport design menedzsere | Vargha Balázs, a MOME Tervezőgrafika Mesterszak vezetője | Erdély Dániel, grafikus tervező, illusztrátor | Hudák Zsolt, a tekerd! kreatív csoport vezetője

Szerző: designisso