Sokszínű nosztalgia – Bakonyi Réka portfóliója


Nem nagyon hordok feketét, ez a munkáimból is látszik – mondja Réka, szemzugában égszínkék szemfestékkel. És tényleg. Egy éve ismertem meg, és még sosem láttam rajta feketét. De nemcsak ruhái, hanem alkotásai is sokszínűek, nem utolsósorban pedig alaposan átgondoltak. Minden elemnek konkrét helye és célja van, semmi sallang. Röviden így lehetne összefoglalni Bakonyi Réka diplomaportfólióját.


Nosztalgia, erőteljes színek, markáns tipográfia – grafikáit ez a szentháromság jellemzi. Talán a legjobb példa erre a Tófej Kerámia mintáinak újraértelmezése, amit még a finnországi Aalto University-n készített cserediákként.

„Szinte minden otthonban volt ilyen, pont ezért lehet ismerős” – mondja Réka, miközben rikító neonszíneket bámulok a képernyőn. A kerámiák mintázata pixelekre bontva modern, mégis nosztalgikus érzetet keltenek, melyhez kifejezetten finom és törékeny tipográfiát használ. A Tófej kerámia mintafeldolgozásait bemutató kiadványban a vázák elemeikre esnek, melyből megszületik egy új, dinamikus, mégis nosztalgikus képi világ.

Réka ugyanilyen érzékenyen reflektál önmagára is, Karantén napjaim című adatvizualizációjában saját „elpörgetett” idejét jelenítette meg. A zavarba ejtő őszinteségen túl a hangsúlyos szövegek és az a bizonyos régi-új hangulat köszön vissza. Videójában könnyen értelmezhető narratívát vázol fel, ahol a számadatokat jó érzékkel hangolta össze a háttérben pötyögő bitekkel.

„Imádom a sci-fit, a cyberpunk animét és a retro irányítópultokat. Mégis véletlen egybeesés volt, hogy a szakdolgozatomat a videojátékokról írtam” – hallgatom Rékát felhúzott szemöldökkel, majd hozzáteszi, nem érzi, hogy meghatározó grafikai stílusa lenne. Pedig Operation Countdown című munkája másról árulkodik…

A tabletre tervezett társasjáték szintén visszarepít minket az időben, a kilencvenes éveket idézi. Egy űrhajón belül kell eljutnunk a hajó egyik végéből a másikba mielőtt elfogy a kabinokból az oxigén. Az irányítópult adattömkelegében filigrán vonalakkal, erős kontrasztokkal és lényegre törő szövegekkel találjuk szembe magunkat. A feszültségre építő koncepciót ugyanakkor több popkulturális kiszólás is enyhíti, például a Mean Girls című filmből ismert sor átirata – Get in loser, we are going to space! –, ami ügyesen ellensúlyozza a videojáték drámaiságát.

A kendőzetlen őszinteség személyes aspektusa is megjelenik Réka egyik kedvenc munkájában, a Nosztalgia Spektrum c. kisfilmben, ahol VHS videók részleteit felhasználva színpalettákat hozott létre. Mivel nem ismerte a videók tartalmát és készítőit, sokszor futott bele privát eseményeket rögzítő felvételekbe. „Kivágtam a videókról a személyeket és a könnyen beazonosítható elemeket. Senki emlékével nem szeretnék visszaélni, egyszerűen csak szépnek találom a felvételeket” – a Nosztalgia Spektrum így teremt mások elfeledett emlékeinek egy új jövőt.

// /

Rékát munkáit megtaláljátok Instagramon és Behance-en is

A munkák a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tervezőgrafika BA szakán, illetve az Aalto University Visual Communication Design MA szakán készültek. Konzulensei Päivi Häikiö (Aalto – Tófej Kerámia), Hegyi Béla (MOME – Operation Countdown, Time Waste), Brinyi Tamás (MOME – Time Waste) és Tarr Kálmán (MOME – Nosztalgia Spektrum) voltak.

Szerző: Schreit Anna