„Gyógyír Gaia megtört lelkére” – Nagy Iza Eredet c. kiállítása


Az ökológiai átalakulásból fakadó változások a mindennapjainkban is egyre inkább észrevehetőek, egy tágabb perspektívából tekintve akár végezetes kimenetelűek is lehetnek. Egy ilyen megváltozott viszonyrendszerben vajon mi lehet a kapocs a design és a jövő között? Nagy Iza Eredet c. első önálló kiállításán egy gazdag, ámde posztapokaliptikus világképet mutat be.


Iza képein keresztül – sajátos szimbolikát használva – egy olyan világot tár elénk, melyben a szigorú történetmesélés helyett inkább a primer érzések és benyomások kapják a főszerepet. Egy olyanfajta jövőképpel találkozhatunk, mely épp elég közel enged magához ahhoz, hogy azonosulni tudjunk vele, de konkrét felismeréshez aligha vezet, így a megnyugvás sem érkezik. Az alkotó mintha azt éreztetné, hogy ránk, befogadóra nincs már szükség.

„Különböző növényi és állati eredetű formákkal kísérletezve, ötvözve hoztam létre analóg módon új, spekulatív organizmusokat, melyek a génmanipulált fajok keresztezésének végtelen lehetőségét illusztrálják.”

Az effajta tudatos elidegenítés adja meg a sorozat feszültségét, és helyezi a látogatókat folyamatosan készenléti állapotba, hiszen a megszokás, az ismétlődő motívumok megszűnnek létezni, ahogyan azt megszokhattuk. A kiállítás anyagát öt korábbi fotósorozat – Jelenések, Aconitum, Kimérák ébredése, Óceán és Velentisz – képezi. Habár ez az „újrarendezett” posztapokaliptikus világ korántsem szívderítő, mégsem a melankólia dominál. Minden egyes képben esszenciálisan van benne egyfajta meditatív esztétikai viszonyulás, mely a kiállítás darabjait összefűzi, nem utolsósorban pedig bátran ütközteti a pusztulás és az újjászületés végtelen szimbiózisát.

// /

Iza további munkáit Instagram-oldalán követhetitek

Korábbi cikkünket a Jelenések, a Kimérák ébredése és az Aconitum sorozatokról ITT találjátok

A sorozatok a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia MA szakán készültek, a kiállítás 2022. február 26-ig megtekinthető a Foton Galériában

A címben szereplő idézet Horváth Márk Az antropocén c. könyvéből származik

Szerző: Lázár Eszter