Zines ünnepek – A Zine Klub első kiállítása


Közel egy évvel ezelőtt alakult a MOME-n a Zine Klub, az egyetem egyik inspiráló, kreatív közössége, ami heti rendszerességgel, kísérletezésre építő feladatokkal, beszélgetésekkel várja minden résztvevőjét egyetlen feltétellel: szeress alkotni! Különböző rajzos feladatokkal, olykor a nyomtatás technikai részleteivel ismerteti a résztvevőket Bella Tamara, a közösség alapítója, vagy épp Lakatos Kata, a csoport vezető-helyettese.


Ennek megünneplésére december közepén létrejött az első önálló kiállításuk, amely vásárként is népszerűsítette a klubbot. Képeslapok, poszterek, illetve kisebb kiadványok voltak terítéken, ezzel az elmúlt egy év munkái végre láthatóvá váltak. Az ünnepeket megelőzően a tematika természetesen karácsonyi maradt, de ez nem azt jelentette, hogy minden egyes alkotás ennek adott teret.

A kiállítás és a közösség legfontosabb értéke az elfogadás, mind az alkotások, mind a tagok felé. Mindenkinek szüksége van a rajzolás örömére, a képregények szeretetére, legyen amatőr vagy profi. Az esemény mindkét napja arra összpontosított, hogy kiemelje a csoport óriási kreativitását. Hisz a tagok ugyanonnan kezdték, mint a kiállítás látogatói. Külső szemlélői voltak egy közös ötletelésnek.

A legfrissebb kiállított alkotások a riso technikával nyomtatott karácsonyi képeslapok voltak, amiket a közösség tagjai készítettek, nagyrészt digitálisan. A risográf eljárás lényege, a kiválasztott színek keveredése, amely sokszor előre nem látható minőséget eredményez. A véletlenszerűség és nyomtatás szeretete ötvöződik ezeken a kis képeslapokon, amelyek az ünnep különböző aspektusait elevenítik fel, legyen az egy krampusz a háztetőn vagy épp karácsonyfadíszek sorozata.

Az esemény másik fontos szegmensét a plakátok képezték, amelyek a kiállított illusztrációkat fogták össze. Üzenetükben a rajzolás természetét és szabadságát hangsúlyozták. A profi rajzolás vagy elképesztő munkamorál nem feltétlenül vezet friss eredményre. Lényegesebb egy egyedi vízió, gondolatiság, amely alapján egy terv létrejöhet. Szimplán szövegekkel, papírkívágással, véletlen foltokkal, létező részletekkel is kifejezhető valami, ami sokat adhat másoknak.

A Zine Klub fő irányvonalát a kis kiadványok, zinek készítése jelenti, amiket akár fotókkal, akár írásokkal is kiegészíthetünk. A magazine szóból kialakult rövidítés legtöbbször kis képregényeket takar, ám egyre népszerűbbek a koncepció nélküli experimentális művek is. A zine annyira szabad műfaj, hogy csupán néhány rajz is elég a nyomtatáshoz. A kiállításon szinte mindegyik kiadvány elérhető volt, kiállított vagy épp megvásárolható formában.

Másnap, december 18-án workshop is kapcsolodótt a Zine Klub arculatához, melyet Bella Tamara és a Mome Print shopjáért felelős Harangozó Imi tartottak. Ezek az alkalmak erősítik a csapatmunkát, a kreatív gondolkodást, valamint segítenek ellazulni, hiszen gyors, laza feladatokkal operálnak. Bárki jelentkezhet, mégis mindig egy kooperatív, tehetséges csoport vesz részt ezeken az alkalmakon.

Aki csatlakozik, egy olyan szemléletet és hangulatot vihet magával, ami egyszerre érett, mégis gyermeki. Mindkettőre szüksége van egy művésznek, és ennek egyensúlyát megtalálni sokszor nagyobb kihívás, mint maga a technikai feltérképezés.

A kiállítás január közepéig még elérhető a Központ emeletén. Kövessétek a Zine Klubbot Instagramon vagy csatlakozzatok a közössséghez Facebookon keresztül.

// /

Korábbi cikkünk a témában: Közösségépítés és az alkotás szabadsága – Interjú Bella Tamarával, a MOME Zine Klub alapítójával

Szerző: Mikus Dóra