Kedves üveg, vidám fények – Bechtold Fülöp lámpái


A BEBI Loungewear több alkalommal is kollaborált már fiatal tervezőkkel, korábban Tar Luca kerámiakollekciójával színesítették palettájukat, ezúttal Bechtold Fülöp függő- és dekorlámpái kerülnek majd a ruhamárka üzlethelyiségébe. Nem mellékesen Fülöp a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Legjobb Tárgyalkotó díjában is részesült munkájával, ezért is vettük most jobban szemügyre a tárgyakat. Első blikkre szerethetően egyszerűnek tűnnek, a részleteket megismerve viszont hamar kiderült, hogy technikai értelemben korántsem az egyszerűségről szólt a tervezés.


Bori és Dóra csodálatos utcai pizsamáiból sugárzik a vidámság és az otthonosság, ezt igyekeztem lefordítani az üveg nyelvére – mesélte Fülöp. És tényleg: kedvesség, vidámság, othonosság, olyan hívószavak, amik minden további nélkül jellemezhetnék a lámpákat is. A tervezés során a ruhadarabokon többször és többféleképpen visszaköszönő virágmotívum jelentette a kiindulási pontot, ugyanakkor egy szimpla grafikai elem tárgyi átiratánál jóval többről van szó.

A formai változatosság és játékosság jegyében a kivitelézéshez készült egy speciális eszköz is. A célszerszám az üvegformák belső keresztmetszetét és a karélyok vastagságát meghatározza, de a befúvás során a külső átmérő, a karélyok hossza és a magasság szabadon formálható. Emiatt nincsen két egyforma darab, így az üzletben a lámpák – akárcsak a ruhák virágmintái – többször és többféleképpen jelenhetnek meg. Ahogyan Fülöp is fogalmazott: fontos volt, hogy a lámpák ne egy merev rendszert alkossanak.

De itt sem állt meg a tervezési folyamat, mivel az üvegelemek súlyát egy hagyományos csillárkábel nem bírná el, ezért egyedi függesztéket is kaptak. Ebben szintén rejtőzött még némi tervezői kihívás, hiszen a lámpák teljesen zártak, így a teljes szerelvényt felülről lehetett csak rögzíteni. Végül az üvegelemek, illetve a függeszték alkatrészei is az egyetem műhelyeiben készültek el, Fülöp tehát nemcsak a kezdeti skicceket, a formákat, valamint a gyártás menetét tervezte meg, hanem a kivitelezésből is ugyanúgy kivette a részét. Kedves üveg, vidám fények – és egy jó adag elhivatottság.

// /

Bechtold Fülöp a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kerámiatervezés MA hallgatója, a projekt konzulense Borkovics Péter volt, a kivitelezésben pedig James Carcass segített.

Szerző: DIS