Filmplakátok másképp – Nagy László alternatív poszterei


Napjainkban a hivatalos fim- és zeneposzterek zöme nem művészi értékük miatt születik meg, főleg egyszerű promóciós célokat szolgálnak. Ehhez képest az alternatív filmposzterek plusz rétegeket adhatnak vagy tárhatnak fel, egyedi és kreatív perspektívát kínálnak a filmek értelmezéséhez, nem mellékesen pedig gyűjthető műtárgyként is funkcionálhatnak. Számos kortárs alkotó mellett Nagy László is évtizedek óta dolgozik ebben a szellemben.


László 2010 óta készít plakátokat, eleinte zeneszámokhoz, az utóbbi két évben pedig kultikus filmekhez. Stílusáról leginkább olyan szavak juthatnak eszünkbe, mint a vintage, a mid-century vagy a retro. A posztereket szitanyomással készíti a „hagyományos” filmposzterekhez hasonlóan, csupán annyi a különbség, hogy a tervezési folyamatot hatékonyabbá téve digitálisan készíti elő a fájlokat.

A szitanyomtatás egy sokszorosító grafikai eljárás, ahol a sík felületre egy speciális, finom szövésű nyomósablon segítségével hordják fel a festéket. A grafikát színekre bontva lehet nyomtatni, minden színhez külön nyomósablont kell készíteni.

A szitanyomtatás technikai különlegessége, hogy manualitásából eredően a nyomatokon apró hibák, tökéletlenségek figyelhetők meg, így végeredményben sosem kapunk két teljesen egyforma posztert, mindegyik egyedi és megismételhetetlen. Ugyanakkor a filmplakátok esetében nemcsak technikai értelemben igaz, hogy kötött szabályoknak kell megfelelni.

„Azért érdekes filmeket illusztrálni, mert új vizuális narratívát is teremthetek. Használjam ugyanazt a vizuális kódrendszert, mint az eredeti film? Vagy találjak ki egy alternatív világot? Sok izgalmas szakmai kihívás van benne.”

Ha már a kihívásoknál tartunk: László azt a célt tűzte ki, hogy minden hónapban készít legalább egy filmplakátot, egészen addig, amíg el nem éri a 120 darabot. A kiválasztott filmek általában klasszikus vagy „weird” horrorfilmek, amik főként szubkulturális népszerűségnek örvendenek, így a stílus mellett a tematika is egy irányba mutat.

A projekt lezárásaként egy kiállítást és egy katalógust képzel el, hasonlóképp, mint amikor néhány éve zenei poszteres korszakának végére tett pontot. Igaz, ezek már olyan praktikus szempontok, amik kívül esnek a love project vonzáskörén, ahogyan ő is fogalmazott: Mindenkinek jó, ha van egy olyan szerelemprojektje, amivel hosszabb távon tud foglalkozni. Ami csak az övé, ahol nincsenek szabályok és határidők.

// /

Nagy László a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tervezőgrafika BA szakvezetője, további munkáit INNEN éritek el

Szerző: Deák Kitti