Válogatás a Zine Klub kiadványaiból


A Zine Klub két éve tűnt fel először a MOME falain belül, később aztán illusztrációs fesztiválokon is bemutatkozott, többek között az Ukmukfukk Zinefeszten majd a Központban rendezett kiállításon és vásáron. A társulás célja jelenleg, hogy a közösség organikus módon önműködővé váljon, vagyis ne a mindenkori tagok, hanem az önfeledt alkotás köré épülve folyamatosan megújulhasson – cikkünkben a Zine Klub kiadványaiból válogattunk.


guide to Zine Klub

Bella Tamara

Ez a szóróanyagként is szolgáló kiadvány a klub alapelveit foglalja magába – ehhez pedig mi más lehetne kézenfekvőbb, mint egy kis kiadvány?! A zine főleg szövegalapú, az illusztrációk célja a közösségi lét hangulatának átadása.

I had the time of my life

Dérczy Abigél, Lakatos Kata, Nagy Georgina

Ebben a zine-ben egy kék minibuszt követve felfedezhetjük az utazások atmoszféráját, annak minden örömével, hektikusságával és nevetéssel teli pillanatával. A hajtogatási technika sajátosságaként, ha alaposan megvizsgáljuk, a közepében még egy posztert is találunk. A zine egy kollaboratív folyamat részeként született, az alkotók minden oldalt közösen rajzoltak meg, a publikálás óta a kiadvány több fesztivált is megjárt már.

shadow people

Bakos Barna

Ez a horrorzine az árnyékember jelenségét dolgozza fel, ami egyszerre lehet paranormális észlelés és tudományosan megmagyarázható érzékcsalódás is. A kiadványt különféle személyes tapasztalatok inspirálták, melyek vegyes technikával fotókon lettek rekreálva. A zine régóta tartó érdeklődés okán készült el, a borzongatás mellett pedig azt az üzenetet szeretné átadni, hogy ezektől a lényektől nem kell tartanunk.

not being special

Lakatos Kata, Pálfi Réka, Potondi Melinda, Szilágyi Pötyi

A zine egy szürreális utazáson alapul, aminek egy – talán mindannyiunk számára ismerős – érzés volt a kiindulópontja: nem vagyunk különlegesek. A kiadvány igazából egy segédlet pontokba rendezve, hogy ilyen esetekben mi a teendő. A megoldás a zine közepén rejlő poszteren található, ami egyfajta interakcióra is készteti az olvasót. Szintén kollaboratív módon, asszociácós folyamaton alapulva készült, a stíluskavalkád mellett kollázsolással a technikákat is ötvözték.

// /

A Zine Klub Instagram-oldalát ITT talájátok, alapítójával, Bella Tamarával készült interjúnkat pedig ITT olvashatjátok

Szerző: Kocsis Anna